VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Abban talán egyetértünk, hogy élet-halál dolgában szerencsére nem a kormányzat az elsőhelyi illetékes. Hogy miért van az, hogy Európában nincs jelenleg egyetlen olyan ország sem, ahol elegendő számú gyermek születne ahhoz, hogy megtartsák a népességüket, miközben a világ népessége növekszik, ez egy jó kérdés. Hogy ma Magyarországon már 35. éve csökken folyamatosan a népesség, ez pedig valóban egy olyan jelenség, amivel mi nemcsak szembenéztünk, hanem amivel a saját eszközeinkkel igyekszünk is felvenni a versenyt.
Ezért is hirdettük meg 2010-ben ismét a családközpontú kormányzást, és azok mellett, amiket itt képviselő úr felvetett, azért emlékeztetnék arra, hogy mi mindent tettünk. Illetve emlékeztetnék arra is, hogy míg az OECD-tagállamok átlaga 2,4 százalék GDP-arányosan, amit a családtámogatásokra fordítanak, ma Magyarországon ugyanez a szám 4 százalék. Tehát mi a GDP 4 százalékát költjük család-támogatásokra.
Ismét három évig tart a gyes, ezt visszavezettük, amit az előző kormányok elvettek. Több mint 50 ezer család részesült már a gyed extrában, ez is egy új, nagyon fontos lépésünk volt. A családi adókedvezményt nemcsak valójában bevezettük, hanem folyamatosan bővítettük és bővítjük ezt a jövőben is. Most már gyakorlatilag egy háromgyermekes, átlagkeresetű, kétkeresős családban nem fizetnek egyáltalán személyi jövedelemadót a szülők. A bölcsődei rendszert fejlesztjük, folyamatosan bővítjük, átalakítjuk, és éppen most indítottunk el egy minden eddiginél nagyobb otthonteremtési programot. Emellett elindítottuk a munkahelyvédelmi akciót; csak hogy soroljam azon intézkedések sorát, amit éppen azért tettünk, hogy a vágyott, tervezett gyermekek megszülethessenek Magyarországon, tehát a családok útjában álló akadályokat igyekszünk lebontani.
Ami pedig a statisztikákat illeti, 20 éves csúcson van a termékenység, képviselő úr. Ez azt jelenti, hogy 20 éve nem született ennyi gyermek átlagosan egy családban, mint most Magyarországon. 30 százalékkal nőtt a házasságkötések száma az elmúlt öt évben. Én nem mondom azt, hogy hátradőlhetünk és megnyugodhatunk, hiszen a népesség továbbra is csökken. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönjük szépen a javaslataikat, a jövőben is ugyanezen fogunk dolgozni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me