DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A duális képzés egy sikere a magyar képzési rendszernek, a magyar felsőoktatásnak nemcsak a Kecskeméti Főiskolán, de az országban számos helyen, hiszen a Pécsi Tudományegyetemen, a Budapesti Gazdasági Főiskolán, a Nyugat-magyarországi Egyetemen, annak a zalaegerszegi képzésén is ez megindult, kibővült a Széchenyi István Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Dunaújvárosi Főiskolán, és a jövőben kibővül az idei évtől az Eszterházy Károly Főiskolán a duális képzőhelyek száma.
Nagyon régóta beszélnek nagyon sokan arról, hogy mennyire fontos lenne, hogy a leendő munkáltatók, a munkaerőpiaci szereplők olyan képzettséggel rendelkező fiatalokat kapjanak, amelyek gyakorlati képzettségek, amellyel rögtön be tudnak állni a munkába. Pontosan a duális képzés, ahogy azt nagyon jól ismertette a képviselő úr, pontosan ezt szolgálja, hiszen sokan ahol a duális képzésben a gyakorlati oktatási részt eltöltik, utána ott tudnak munkát találni. Ez csökkenti a munkáltatóknak a munkavállaló-keresési, fejvadászási időt, a munkavállalóknak csökkenti az elhelyezkedési időt, hiszen ha ott fognak dolgozni, ahol a képzést is töltötték, akkor ez nyilván mind a kettőjük számára fontos és előnyös.
Ugyanakkor azt is lényeges elmondani, hogy most, amikor tényleg szakképzett emberekből, főleg a Dunántúlon, de már az ország egyre nagyobb részében óriási hiány mutatkozik, és egyre nagyobb szükség van a munkáltatóknak, a cégeknek is olyan emberekre, akik rögtön be tudnak állni a munkába, különösen fontos, hogy megvalósítottuk a duális képzést. Azt hiszem, ez az, ahol jól tud együttműködni a magánszektor és az állam. Ha ezt 25 évvel ezelőtt megtehette volna Magyarország, mennyivel előrébb lehetnénk, ebbe mindenki gondoljon csak bele!
Fontos elmondani, hogy milyen számokkal tudunk már büszkélkedni ezen a téren. 46 különböző duális képzési szak indult, már mesterképzés is indult, és a korábbi műszaki, informatikai, agrárgazdaság-tudományi képzések mellé folyamatosan felsorakoznak természettudományi és szociális végzettségek is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), így 500 vállalattal közösen 2600 képzési helyet hirdettünk meg 46 szakon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me