SALACZ LÁSZLÓ

Full text search

SALACZ LÁSZLÓ
SALACZ LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! A Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar történetében először vehették át diplomáikat a duális képzésben részt vett hallgatók. A Kecskeméti Főiskolán 2012-ben a duális képzést német mintára indították el, két jelentős autóipari cég közreműködésével. A Kecskeméti Főiskola duális képzési modelljének tapasztalatait is figyelembe véve a kormányzat 2015-ben lehetőséget teremtett a képzési modell országos elterjesztésére, így 2015 szeptemberében már 19 felsőoktatási intézményben indultak duális képzések.
De mit is jelent a duális képzés a gyakorlatban? A hallgatók elméleti képzését a felsőoktatási intézmények, a gyakorlati oktatást pedig a duális partnervállalatok és szervezetek végzik, vagyis a felsőoktatásban tanuló hallgatók képzési idejük egy részét a felsőoktatási intézményen kívül, az intézménnyel együttműködő cégnél töltik. Ennek a rendszernek rendkívül nagy előnye, hogy a hallgatók már a felsőfokú végzettségük megszerzése előtt gyakorlati munkatapasztalatra tehetnek szert, ráadásul lehetőség adódik olyan kapcsolat megteremtésére a cégekkel, amely később a hallgatók segítségére lehet az elhelyezkedés alkalmával.
A végzős hallgatók így a helyi gazdaság szempontjából értékesebb diplomával a kezükben léphetnek ki a munkaerőpiacra. Mindezekkel együtt a vállalatok szintén profitálnak a duális képzésből, hiszen a duális hallgatókból potenciális munkaerőbázist képezhetnek ki, s persze tudjuk, hogy minden kezdet nehéz. Az első félévekben elsősorban oktatni kell a hallgatókat, de idővel a képzés további részében értékes munkaerőként is lehet számítani a gyakornokokra. Továbbá az utóbbi években megfigyelhető az a tendencia is, hogy az intézmények, az ipari partnerek együttműködésének köszönhetően egyre inkább egy irányba mutat az a vállalati oldal által elvárt szakmai követelmény (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és a hallgatóknak az intézményben átadott tudás.
Mindezek alapján, államtitkár úr, kérdezem öntől, hogy milyen eredményeket láthatunk a felsőfokú duális képzés területén, és mi a kormány jövőképe ezen képzési rendszer megerősítésével. (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Milyen jelentőséggel bírnak a kecskeméti képzési modell első eredményei (Közbeszólások az MSZP soraiból: Idő! Idő!) a felsőfokú duális képzési rendszer jövője szempontjából?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me