SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormányt semmiképpen nem érheti az a vád, hogy túlzottan sietne felállítani a saját maga által törvénybe iktatott helyi földbizottságokat. 2013-ban született meg az a jogszabály, amelynek 72. §-a utasította a kormányt, hogy rendeletben állapítsa meg a helyi földbizottságok működésének szabályait, de ez gyakorlatilag a mai napig nem történt meg. 2014. május 1-je volt a határidő, amikor gyakorlatilag egy átmeneti intézkedéssel törvénymódosítás született, amely a legitimitás nélkül megválasztott, nagybirtokosok és milliárdosok érdekképviseletét ellátó Magosz hivatalos formájaként üzemelő agrárkamarát hatalmazta föl, hogy járjon el a helyi földbizottságok hatáskörében.
A Fidesz-kormánynak ez a magoszos agrárkamarája épp úgy van a földbizottságokkal, mint a rendszerváltás előtti Magyarország az orosz csapatokkal, hogy ideiglenesen állomásoznak itt. Úgy látszik, nagyon nehéz őket kiverni ebből a jogkörből. Ahogy ők is csak átmenetileg tartózkodtak az országban, most az agrárkamara is ideiglenesen, de most már évek óta döntheti el a helyi gazdálkodók helyett, hogy ki vehet termőföldet és ki nem. A közpénzen fenntartott szakminisztérium pedig évek óta töri azon a fejét, hogyan felelhetne meg a saját maga által meghatározott jogszabályi feltételeknek.
Tisztelt Államtitkár Úr! A Fidesz-kormánynak 2013 óta nem sikerült szabályoznia a helyi földbizottságok kérdését, amely nyilvánvalóan egy olyan kudarc, amelyen jó lenne, ha túlléphetnénk, és a helyi közösségek érdekében megszületne az az átalakítás, hogy végre a földbizottságok felálljanak. Kérdésem, mikor várható, hogy megjelenik a közösségek rendelkezési joga a földforgalmi törvény szellemének megfelelően.
Meddig bitorolhatja a magoszos agrárkamara a helyi gazdálkodók jogait a földadásvételi szerződések véleményezésében? Van-e végre politikai szándék arra, hogy mindenhol felálljanak ezek a helyi földbizottságok, vagy csak díszként szerepeltek a földforgalmi törvényben? Valójában eredetileg is a magoszos agrárkamarának szánték-e azt a jogot, hogy a helyi gazdák feje fölött dönteni lehessen a termőföldről? Ez ügyben várnám válaszait a tisztelt államtitkár úrnak. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me