SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Európai Unió tagállamai a közelmúltban elhalasztottak egy szavazást egy potenciálisan rákkeltő növényvédő szer újraengedélyezéséről. A magyar kormány képviselője tudomásom szerint nem lépett föl az engedély meghosszabbítása ellen. A glifozát az egyik legelterjedtebb, széles spektrumú növényvédő szer a világon, amelynek használata szorosan összekapcsolódik a magyar alkotmány által az ország területéről kitiltott génkezelt haszonnövényekkel. Ez a totális gyomirtó szer, amely mesterségesen beültetett glifo-zátrezisztencia-génnel rendelkező GMO-kon kívül minden növényt el tud pusztítani. A vegyszert korábban ártalmasnak mondták, nemrég azonban fölkerült a potenciálisan rákkeltő vegyi anyagok listájára. A közelmúltban ezért több mint 180 ezer európai állampolgár írta alá a glifozát újraengedélyezése elleni nyilatkozatot.
Aggodalmuk nyilvánvalóan érthető, hiszen a glifozát nemcsak a környezetben, hanem az emberi szervezetben is megjelent. Egy, a Greenpeace által ismertetett német vizsgálat az ottani lakosság 75 százalékánál bizonyította a glifozát jelenlétét, vizeletükben mindenütt ott volt, és nyilvánvalóan ez a rákkeltő anyag súlyosan lehet egészségkárosító, és különösen veszélyes lehet ez a 9 év alatti gyermekek körében. A glifozát állatkísérletekben rákkeltőnek bizonyult, és a DNS-, valamint a hormonkárosító hatása is beigazolódott. Az Európai Vegyianyag-ügynökség idén fogja felülvizsgálni a glifozát hatásait, nincs rá elfogadható magyarázat, hogy miért kellene lezárulta előtt egy 15 évre szóló engedélyt kiadni, mielőtt erre az Európai Unió bármit is mondott.
A Lehet Más a Politika szerint semmilyen külföldi profitérdek nem irányíthatja a magyar emberek egészséghez való jogát, nem írhatja felül a magyar állampolgárok egészséghez való jogát.
(12.20)
Itt egy, a Monsanto által forgalmazott növényvédő szerről van szó, és nem lehet fontosabb a Monsanto érdeke a magyar állampolgárok érdekénél. Mindezek miatt kérdezem a tisztelt államtitkár urat, hogy mi a glifozát engedélyezésével kapcsolatban a tárca álláspontja. Mi a kormány álláspontja, és mit fog képviselni Brüsszelben ezzel kapcsolatban a következő időszakban? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me