ZSIGÓ RÓBERT

Full text search

ZSIGÓ RÓBERT
ZSIGÓ RÓBERT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, a glifozát növényvédőszer-hatóanyag európai uniós engedélyezésének felülvizsgálata zajlik most. Nagyon sok és nagyon szigorú előírásnak megfelelő vizsgálaton kell keresztülvinni egy-egy készítményt a felhasználás engedélyezése előtt. A kérelmezőnek minden rendelkezésére álló információt be kell nyújtania a Bizottsághoz. A Bizottság felkéri az egyik uniós tagállamot az információ értékelésére és egy jelentéstervezet elkészítésére. Ebben az esetben Németország a jelentéstevő tagállam, amely alaposságáról és szigorúságáról ismert. A felülvizsgálat során természetesen figyelembe kell venni a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség glifozátot daganatkeltőnek minősítő döntését. Itt meg kell jegyeznem, nem ismert, hogy az ügynökség milyen dokumentációt használt fel az értékeléshez. A felülvizsgálat alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság véleményezi a hatóanyag felhasználásával járó kockázatot. A rendelkezésre álló vizsgálatok és értékelések alapján Németország - mint jelentéstévő tagállam - nem javasolja a glifozát osztályozását rákkeltőként.
Tisztelt Országgyűlés! Kiemelten fontosnak tartjuk az elővigyázatosság elvének érvényesítését. Magyarországon az 1107/2009. EK-rendelet értelmében nem növényvédőszer-hatóanyagokat, hanem növényvédő szereket, jól meghatározott alkalmazásait engedélyezzük, amelyek egyike sem okozhat ártalmas hatást az ember egészségére és a környezetre.
A kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a növényvédő szerek engedélyezése és betiltása (Dr. Szél Bernadett: Mi az álláspont?) csak megalapozott tudományos vizsgálatok alapján történhessen, így biztosítva a felhasználók, a környezet és a fogyasztók biztonságát. Elkötelezettek vagyunk a magyar emberek egészségének védelme, a környezeti kockázatok csökkentése, a magyar agrárium érdekeinek képviselete iránt, valamint az Alaptörvényünkben is rögzített GMO-mentességünk fenntartása mellett. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me