SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Nem véletlen, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez címeztem a kérdést, mert alapvetően költségvetési forrásokra lettem volna kíváncsi, hiszen - mint ahogy az a kérdésemből kiderül - 2011-15 között a magyar kormány a közutak fenntartására üzemanyagok jövedéki díjából és úthálózati fenntartási díjakból 3300 milliárd forintot szedett be, és ennek kevesebb mint egyharmadát fordította a közutak fenntartására. Azért, hogy ez szemléletes legyen, mint az elhangzott az államtitkár úr által adott válaszból, a mostani költségvetésben, illetve a 2015-ösben 69 milliárdot szánunk erre, és ezzel egyidejűleg 67 milliárdot szánunk stadionokra. Nagyjából ennyire fontos a közutak fenntartása!
Március 12-én száz ember demonstrált Túrkeve és Mezőtúr között, köztük a település fideszes alpolgármestere is, annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy mindazon vidéki települések, amelyek a központosítás során már jóformán nem tudják elérni a közszolgáltatásokat, ahol napi szinten kell ingázni, hogy eljussanak a környező településeken lévő munkahelyekre, és ahol már mentőállomás sincs, a mentőnek a szomszédos településről kellene kiérkeznie, elfogadhatatlan az, hogy ilyen mennyiségű kátyú, lyuk, padkaleszakadás és mindenféle úthiba legyen, amellyel igazi, valódi rezsinövelést valósít meg a Fidesz-KDNP-kormányzat a lakosoknak, hiszen az összes gépjárműfenntartással kapcsolatos költséget, javítási költséget a lakosoknak kell megfizetniük azért, mert nincsenek meg ezek a források.
Azért nem Seszták miniszter urat kerestem a kérdéssel, mert úgy éreztem, hogy ebben egy platformon kell lennünk azzal az államtitkársággal, amelyiknek sokkal több forrást kellene hogy biztosítson a Nemzetgazdasági Minisztérium arra, hogy ezeket a feladatokat el tudják látni. Nyilvánvalóan elégtelen az, hogy a forrásoknak, amiket erre a célra beszedünk a magyar állampolgároktól, kevesebb mint egyharmadát fordítjuk közútfenntartásra.
Az a tiszteletteljes kérdésem a miniszter úrhoz, hogyan lehetséges az, hogy a következő költségvetési tervezéskor lényegesen nagyobb forrásokkal és érdemi költségvetési támogatással valósulhassanak meg ezen három és négy számjegyű bekötőutaknak a fenntartásai. Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. Köszönöm, elnök úr. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me