SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Napjainkban a modern kori népvándorlás köti le szinte minden figyelmünket, de eközben sem szabad megfeledkeznünk a Kárpátalján élő mintegy 150 ezres magyarságról, és ezért is fordulok önhöz kérdésemmel.
Mi, kereszténydemokraták a határon túli magyarságért érzett felelősségünk mellett a szórványmagyarság gazdasági-társadalmi és lelki egységéért is minden tőlünk telhetőt meg kell hogy tegyünk, így nagy örömmel értesültünk, hogy napjainkban megtartotta első kihelyezett ülését Kárpátalján a Karitatív Tanács. Fontos ez azért, mert a kárpátaljai magyarság az anyaország hathatós támogatásának is köszönhetően tudta átvészelni eddig azt a háborút, amely emberéleteket és rendkívüli nélkülözést követel ebben az egyébként sem túl gazdag régióban.
Tisztelt Államtitkár Úr! Amellett, hogy Ukrajnában párját ritkítja az a támogatás, amelyet az Európai Unió keleti partnerség programja keretében a Külügyminisztérium nyújt a magyar oktatás és művelődés területén, a kormány idén jelentős mértékben megnöveli a kárpátaljai történelmi egyházaknak nyújtott, a helyi magyarság megmaradását, hitéletét és közösségként való megerősítését szolgáló támogatások összegét. Kárpátalján különösen fontos az egyházi karitatív és civil szervezetek munkája, hiszen így a segítség közvetlenül is eljut a nélkülöző családokhoz.
Tisztelt Államtitkár Úr! Látva és tapasztalva azt a hatalmas munkát, amelyet a történelmi egyházak Kárpátalján kifejtenek, tisztelettel kérdezem államtitkár urat, hogy milyen konkrét intézkedésekre számíthatunk, és mekkora anyagi támogatást kapnak a nehéz sorsú kárpátaljai családok. Milyen esetleges további tervei vannak a kormánynak, esetleg hogyan tudnánk közösen összefogva további segítséget nyújtani számukra? Tisztelettel várom az államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me