TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Két ütemben, 2013-ban és 2014-ben egészen Vásárosnaményig tudtuk kiépíteni az M3-ast, és biztosan jól tudja, hogy az M34-es előkészítése is folyamatban van.
Azt is bizonyára tudja, hogy a 69 milliárdos programunkból, amelyről az imént is szó volt már, mindössze 45 kilométert, ami hatalmas szám, tudunk felújítani Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 5,5 milliárdos összegben.
Nyírbátor térségében, konkrétan a nyírbátori járásban 13 kilométert újítunk fel három szakaszban a 471-esen. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Újfehértó és Nagykálló között konkrétan szintén 13 kilométert újítunk fel. Tehát azért nem értem, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéről miért beszél így, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kiemelten támogatott az útfejlesztések világában.
És ami még nagyon fontos, hogy vajon belegondolt-e abba, hogy mennyivel többet tudnánk fordítani az úthálózat fejlesztésére, karbantartására és javítására, hogyha önök 2009-ben nem hagynak jóvá egy olyan PPP-s konstrukciót, amelynek értelmében 30 éven keresztül Magyarország minden évben 100 milliárdot törleszt. Tehát hogyha nekünk minden évben lenne 100 milliárd forintunk, ami önök miatt nincsen, akkor körülbelül még 5 milliárd forinttal lenne több lehetőség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében minden egyes évben. (Tukacs István közbeszólása.) Tehát az a helyzet, hogy 30 évre adósították el Magyarországot, és 30 éven keresztül kell az útdíjbevételből, a hazai költségvetésből elvennünk forrásokat annak érdekében, hogy az úthálózat fenntartása meglegyen, és a színvonal ne csökkenjen. Tehát azért mondom, mindig bele kell gondolni abba, vajon önök mit csináltak ebben a helyzetben, amikor kormányozhattak. (Cseresnyés Péter: Így van!) Ehhez képest mi jelentős mértékű hazai forrást tudunk rendelkezésre bocsátani a következő években. Bizonyára tudja, hogy 750 milliárd forintot csak hazai forrásból fogunk biztosítani útfejlesztésre.
Tehát azért mondom, jó, hogyha a számokat figyeli, és azzal is tisztában van, hogy Magyarországon az útfejlesztés valóban egy kiemelt terület, és a számok is igazolják, hogy nagyon sokat tudunk ezen a területen lépni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) És remélem, mindenki látni fogja, hogy ezt mi komolyan is tesszük és gondoljuk. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me