SZILÁGYI GYÖRGY,

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY,
SZILÁGYI GYÖRGY, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Egy elég furcsa helyzetben vagyunk, hiszen kisebbségi véleményt mondunk, de kisebbségi véleményt a módosító javaslatokkal kapcsolatban kívánunk mondani. Hiszen a Jobbik Magyarországért Mozgalom is örömmel üdvözölte ezt a kezdeményezést. Arany János az egyik legnagyobb költőnk, örülünk neki, hogy egy ilyen kezdeményezést hoztak a Ház elé. Éppen ezért támogatjuk is ezt a kezdeményezést.
Nem is gondoltuk volna egyébként, hogy most itt kisebbségi véleményt kell mondanunk, de kénytelenek vagyunk, hiszen a Törvényalkotási bizottság ülésén olyan arcpirító dolog történt, ami miatt nem is gondoltuk, hogy egyáltalán ezzel a határozati javaslattal kapcsolatban nekünk itt fel kell szólalnunk. Nevezetesen az történt, hogy érkeztek módosító javaslatok a határozati javaslathoz. Az egyik módosító javaslat a Nemzeti összetartozás bizottságának módosító javaslata volt, amely a 2. pontot a következőképpen határozta volna meg: Az Országgyűlés támogatja és szorgalmazza mind az anyaországban, mind az elcsatolt országrészek és a diaszpóra magyarsága körében olyan rendezvények, megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok készítését, amelyek Arany János munkásságával kapcsolatosak, és hozzájárulnak a méltó megemlékezéshez.
Amikor arról volt szó, hogy erről szavazzunk, vitatkoztunk róla, akkor a fideszes képviselők és a kormány képviselője kijelentette, hogy ők nem támogatják ezt a módosító javaslatot, mert nem polkorrekt azt mondani, hogy elcsatolt országrészek. Mi az, hogy nem polkorrekt azt mondani, hogy elcsatolt országrészek? Ez tény. Az nem volt polkorrekt, hogy az I. és a II. világháborúért egyetlenegy országot tettek felelőssé, és egyetlenegy ország az, amelyik ennek következményeit a mai napig nyögi, az pedig Magyarország. Igenis elcsatolták ezeket a területeket. Arany János Nagyszalontán született. Az még Magyarország volt. Elcsatolták ezeket a területeket.
És polkorrektségre hivatkoznak? Nem azt mondtuk, de azt is mondhattuk volna, nyugodtan elmondhattuk volna azt is, hogy ideiglenesen megszállt terület. Mert még ez is igaz lenne. De nem! Önök azt mondták, hogy nem fogadják el azt, hogy elcsatolt országrészek. Nem is csodálkozik már az ember azon, hogy egy, magát nemzetinek valló kormány - és bocsánat, hogy ezt hozom ide, de ez is mutatja azt, hogy önök mennyire foglalkoznak a határon túl élő magyar testvéreinkkel, mennyire csak úgy foglalkoznak velük egyébként, hogy a szavazatukra szükség van, aztán utána tettekben pedig nem igazán szeretnének velük foglalkozni -, önök eltűrik nemzeti kormányként, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség azt mondhassa a magyar-horvát mérkőzésen, hogy nem lehet bevinni a stadionba, csak olyan nemzeti zászlókat, amelyek hivatalosak.
Mit jelent ez? Hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségnek önök megengedik, hogy Magyarországon kitiltsa a székely zászlót a stadionból. Egy olyan helyzetben, amikor a székely testvéreink az autonómiáért küzdenek, akkor Magyarországon megtiltják a székely zászló használatát. Ez a polkorrektség ma Magyarországon? Uraim, szégyellhetnék magukat!
És ha már ön Toldit idézte, Kucsák képviselő úr, akkor úgy gondolom, hogy ha most Toldi Miklós itt lenne, akkor biztos, hogy magukhoz vágná azt a malomkövet. Biztos, hogy magukhoz vágná azt a malomkövet, mert önök egyszerűen azt mondják, hogy nem lehet olyanról beszélni, nem lehet Trianonról beszélni!
(18.10)
Legyünk polkorrektek, ne beszéljünk Trianonról ezek szerint, mert „elcsatolt országrészek” kifejezéssel ne sértsük már meg azokat az embereket, akik elrabolták az országunk nagy részét. Ne sértsük meg ezeket az országokat? Úgy gondolják, hogy ez megfelelő?
Ettől függetlenül, mivel ezt felháborítónak tartjuk, tehát felháborítónak tartjuk azt, ami a Törvényalkotási bizottság ülésén történt ezzel a módosító javaslattal kapcsolatosan - és hangsúlyozom még egyszer, nem egy jobbikos módosító javaslatról beszélünk, hanem a Nemzeti összetartozás bizottságának a javaslatáról, amit önök nem fogadtak el, énszerintem ez szégyen -, ettől függetlenül örülünk annak, hogy egy ilyen határozati javaslat itt van az Országgyűlés színe előtt. Szerintünk ez a határozati javaslat sokkal jobban nézett volna ki ezzel a második ponttal, ahol az elcsatolt országrészek is szerepeltek volna a javaslatban.
Ettől függetlenül a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatja a határozati javaslatot. Önök pedig nézzenek magukba, és döntsék el, hogy vajon mi a polkorrektség és mi a hazafiasság! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me