DR. TURGYÁN TAMÁS,

Full text search

DR. TURGYÁN TAMÁS,
DR. TURGYÁN TAMÁS, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Magyarországi nemzetiségek bizottsága a T/8838. számon benyújtott, a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény módosítását célzó előterjesztés vitáját fokozott figyelemmel kísérte. Ennek egyik oka, hogy a konzuli védelem kérdésében a számos esetben kettős identitással rendelkező hazai nemzetiségek érintettsége fokozottan jelenik meg, a másik tényező pedig az, hogy bizottságunk munkájában kiemelt hangsúlyt kap hazánk európai szerepvállalásának és a nemzetközi kapcsolatokban betöltött szerepének figyelembevétele.
Szeretném leszögezni, hogy az előterjesztést fontos törvényalkotási lépésnek, komoly jogharmonizációs eszköznek tekintjük, és teljes mértékben támogatjuk. A magyarországi nemzetiségeknek elemi érdekük fűződik ahhoz, hogy a magyar polgárok érdekvédelme, a külügyi igazgatás korszerűsítése nemzetközi kötelezettségeinkkel és érdekeinkkel összhangban, professzionális módon valósuljon meg.
(18.00)
Ez a módosítási javaslat maradéktalanul teljesíti ezt az elvárást. A javaslat számos eleme közül ki szeretném emelni a konzuli védelem vonatkozásában egyre dinamikusabbá váló tiszteletbeli konzuli intézményrendszert, ami a Külgazdasági és Külügyminisztérium stratégiai és szervezeti erőfeszítéseinek eredményeképpen visszanyerte presztízsét, szolgálva ezzel honfitársaink életminőségének javítását, jogbiztonságának szavatolását. A tb. konzuli hálózatot, mint az állampolgári érdekvédelem és a nemzetiségi képviselet szakterületén egyaránt fontos diplomáciai keretrendszert mi, parlamenti szószólók is fokozottan kívánjuk a jövőben igénybe venni.
Tisztelt Országgyűlés! A konzuli feladatok pontosítása, az EU keretében megvalósuló konzuli védelem lehetősége új dimenziókat jelent és világos szabályozást igényel. A javaslat és annak a Külügyi bizottság által benyújtott technikai jellegű módosításai érdemben járulnak hozzá a magyar polgárok érdekvédelmének erősítéséhez. Így az előterjesztést a Magyarországi nemzetiségek bizottsága egyhangúlag támogatja, a bizottság kisebbségi véleményt nem fogalmazott meg. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me