DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Merőben mást gondolunk erről az ügyről. Továbbra is úgy gondolom, hiába mondják el önök százszor, hogy ez nem rendeleti kormányzás, hiába mondják el százszor, hogy ez átláthatóbb, elmondhatják kétszázszor, háromszázszor, ez attól még nem lesz átláthatóbb. Arra kérem tisztelt kormánypárti képviselőtársamat, akár államtitkár urat is, ne tévesszék össze a hatékonyságot a kapkodással, és semmi esetre se tévesszék össze az átláthatóságot azzal, ami nem átlátható.
Egyelőre még örülünk annak, hogy legalább a kormány határozatai nyilvánosak. Egyre több minden kerül bele abba a zsákba, amit soha senki nem ismerhet meg, még a parlamenti képviselők sem. Elveszíti lassan majd a közpénz jellegét az MNB vagyona, elveszíti a Posta szerződésállománya a kérhető közérdekű adat lényegét. Ezeket el fogják veszíteni, szépen lassan a közvagyon is el fogja veszíteni közvagyon jellegét ebben. Nyilvánvalóan, ha határozatokat hoznak, tisztelt képviselőtársaim, azokról nem lehet itt majd vitázni. Fel lehet szólalni róla napirend előtt, fel lehet szólalni napirend után, egyéni határozatokkal önök fogják eldönteni azt, hogy mi az, ami mostantól fogva maradvány, és mi az, ami még mindig egy feladathoz van rendelve.
Jobban mondva nem önök, tisztelt ellenzéki képviselőtársaim, nem túl sokan itt a teremben, hanem a kormány tagjai fogják azt eldönteni. Én mondom azt folyamatosan, hogy szerintem ezt egyébként kritikaként önök nyugodtan vegyék magukra, hogy a kormány önökben sem bízik annyira, hogy elmondja önöknek, mit szeretne tenni a költségvetéssel, hanem egész egyszerűen azt teszik, hogy még önökkel sem vitatják meg ezeket, hanem határozatot hoznak róla, és utána ezt majd nyilvánosan el lehet olvasni, és ettől majd, úgy gondolják, átlátható is lesz. Én úgy gondolom, hogy ettől nem lesz átlátható.
Ezzel egyetlenegy dolgot lehet elérni, ez nem más, mint Varga Mihály valamilyen szintű kiskorúsítása ebben a dologban, látszik is egyébként a sajtónyilatkozatokban, hogy nem feltétlenül tudta egészen pontosan ő sem, hogy mi fog történni. Azt nyilatkozta, hogy ezzel a módosítással végül is olyan dolgokat kap meg a kormány, olyan jogokat kap meg a kormány, amelyekkel eddig is rendelkezett. Ezt mondta Varga Mihály. Akkor végül is nem tudjuk, hogy miért van szükség erre a módosításra; ha eddig is rendelkezett vele, hát éljen vele.
A gyorsaság, államtitkár úrral közben beszélgettünk, vagy legalábbis ő próbál velem, de akkor erre mondanám, hogy a gyorsaság meg az egyszerűség szerintem szempont a főzésnél, nem pedig a költségvetés tervezésénél, no pláne nem a végrehajtásánál. Az átláthatóság, a pontosság és a kimért feladatok megfelelő meghatározása és azok kivitelezése, elvégzése, finanszírozása, úgy gondolom, ezek azok a feladatok, amelyek egy jogállamban nagyon jók lennének ott, nem pedig az, hogy a kormány, illetve a kormányzat egyes szereplői kapnak hatalmas többletfeladatot, többletfelelősséget és nyilvánvalóan ezzel lehetőséget, a parlament összes képviselőjétől pedig elveszik azt a lehetőséget, hogy ezeket akár meg is vitassák.
Úgy látom, hogy még fogok reagálni valamilyen hozzászólásra, úgyhogy folytatni fogom a vitában. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me