BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Két büntetőeljárást is kezdeményezett a közbeszerzési hatóság a tavaly leállított M4-es autópálya mint különösen nagy értékű beruházás egyes szakaszainak kivitelezését érintő ügyében. Az eljárás várhatóan az év első felében zárul, közölte a hatóság. Arról azonban nem számoltak be, hogy pontosan milyen gyanú alapján kezdeményezték az eljárásokat. Az M4-es autópálya nem a kormány által kommunikált okok áldozatává vált, hanem annak, hogy a két egykori kollégistatárs, elvtárs és jó barát, Orbán Viktor és Simicska Lajos összevesztek, és kettőjük között kitört a háború.
A végeredmény a kelet-magyarországi embereket érintette a leghátrányosabban. Pont egy éve előbb felfüggesztették, majd leállították az építkezést. Nem mellékesen ezzel a legnagyobb kárt az állítólag támogatott magyar kisvállalkozóknak okozták. Közülük sokan tönkrementek, mert erre a beruházásra szerződve hitelekből fejlesztették gépparkjukat.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ne felejtsük el, hogy az M4-es autópálya építésének leállítása nemcsak Jász-Nagykun-Szolnok megyét érinti hátrányosan, hanem Hajdú-Bihar megyét is.
(15.10)
Az M4-es tehermentesíthette volna egyébként a püspökladányi térséget is a Románia felé tartó, illetve az onnan érkező hatalmas teherforgalomtól.
Orbán Viktor kormányfő és Lázár miniszter úr folyamatosan félrevezették a közvéleményt, mert a kormány már 2014 tavaszán tudta, hogy az Unió nem támogatja az M4-es beruházást, mégis folyamatosan azt állították az általam feltett kérdésekre is, hogy még folyik a vizsgálat Brüsszelben, de minden rendben lesz.
Azt is elhallgatták az adófizető állampolgárok elől, hogy 2014 őszén a magyar kormány vonta vissza az M4-es támogatási igényét. Ezt még lehetett fokozni: az Orbán-kormány az eredeti 110 milliárd forintos beruházási költséget megtoldotta további 60 milliárd forinttal, 2015 tavaszán pedig a kormány előbb arra hivatkozva függesztette fel az építkezést, hogy az Európai Bizottság gyanúja szerint a kivitelezők kartellbe tömörültek, majd miután ezt Brüsszel többször határozottan cáfolta, forráshiányra hivatkozva szerződést bontottak.
Március 18-án az alábbiakat mondta Lázár miniszter úr Gyulán: „Elégtételt kell kapniuk a keleti megyéknek, amiért az elmúlt száz évben nem fordítottak rájuk kellő figyelmet. 2010 óta az Orbán-kormány, elődeivel ellentétben, nemcsak nyugatra, hanem keletre is tekint.” Hát, ebből a keletre tekintésből nem kérnénk tovább!
Mikor tekint, államtitkár úr, ténylegesen keletre az Orbán-kormány? És mikor lesz fontos a keleti megyék lakosainak sorsa? Ki a felelős a kialakult helyzetért? És meddig kívánnak hazudni még az M4-es ügyében? Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me