TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Az M4-esre vonatkozó kérdésével kapcsolatban el kell mondani, hogy az elejétől kezdődően hogyan alakult ki a jelenlegi helyzet.
2006-ban még a monori és a pilisi elkerülő szakasszal kapcsolatban ismerkedett meg a Magyar Közút a projekttel. 2008-ban áttervezték az egészen Abonytól Fegyvernekig tartó szakaszt, és 2009-ben még mindig csak kétszer kétsávos kiemelt főútként volt tervezve. 2009 szeptemberében rendelte el az akkori MSZP-s kormány államtitkára az autópályává történő fejlesztését, 2013-ban indult el a kivitelezése az Abony-Fegyvernek szakasznak. 2013-ban már jelezték egyébként az Unió bizottságai, és a munkatársak a tárgyalások során hallották, hogy nem fogják támogatni a beruházást, mert magas a költsége. A 2013-ban megkezdett munkával kapcsolatosan kerültek majd számlák 2014 környékén az irányító hatóság felé, és ekkor vizsgálták meg újra és kérdezték meg. 2014-ben feltettek tisztázó kérdéseket az Európai Bizottság illetékeseinek, és 2014 februárjától egészen őszig nem válaszoltak érdemben rá. 2014. november 1-jén, pontosabban augusztus 1-jén történt az (Bangóné Borbély Ildikó: 2014 tavaszán már…), amikor a kormány visszavonta, és ekkor történt meg az, amit ön mondott, tehát nem nyújtotta be újra, hiszen pontosan tudta, hogy az Európai Unió nem támogatja a kérdéses szakaszt uniós forrásokkal.
De ellentétben azzal, amit ön állít, menjünk a tényekhez azért mégiscsak vissza! 2010 óta Kelet-Magyarországon - a Dunától keletre értem, Észak-Magyarország, Közép-Magyarország, Dél- és Kelet-Magyarország konkrétan - 360 kilométeren 338 milliárd forintért történtek csak közúti beruházások. Ha elkezdik számolni azt, hogy pontosan milyen munkák vannak még a következő néhány évben, akkor hadd soroljak fel néhány dolgot! Az M4-es konkrétan kétszer kétsávos autóútként történő kiépítésével kapcsolatosan a kormány az előző év júniusában döntött, amikor Szolnokot meglátogatta a kormányfő, és megállapodást írtak alá a polgármester úrral.
Tehát 2018-ra Szolnok városát bekötjük a gyorsforgalmi hálózatba, és amit ön mondott, még mondjuk így, a megállt szakasszal kapcsolatban pedig - jól tudja, hiszen nagyon sok alkalommal kapott már választ a miniszterelnök úrtól is egyébként és a Miniszterelnökséget vezető miniszter úrtól - vizsgálatok vannak folyamatban. A Gazdasági Versenyhivatalnak vannak vizsgálatai, és igen, van a Döntőbizottságnak is két vizsgálata, amelyekről pontosabb információnk nekünk nincsen. Ezért itt azt mondom, hogy az M4-essel kapcsolatban más információ nekem nem áll rendelkezésre, tehát valamennyi korábbi válasz helytálló. Ellenben csak beszéljünk néhány szót arról, ha már lehetőségem van rá, hogy Kelet-Magyarországon milyen beruházások fognak történni a következő években! Az M4-esnél például, lehet, nem tudja, de szeretném tájékoztatni: Hajdú-Bihar megyében az M35-ös Debrecenből indulva egészen Berettyóújfalu térségéig, az M4-es elválási csomópontjáig fog elérkezni, és ez a munka a nyáron kezdődik. Az M4-es folytatása az országhatárig, remélem, 2016 ősz végén elkezdődik. A teljes szakasz az országhatárig 2018 végére befejeződik, ezzel lesz tehermentesítve Püspökladány városa is.
De el ne felejtsünk még Ladányról szólni néhány szót! Ebben az évben a Ladány belterületén áthaladó 7 kilométeres szakaszt teljesen felújítják, ezen kívül pedig intermodális csomópont épül Nyíregyházán, Miskolcon, Debrecenben. Az M30-ast építjük meg, megépítjük a 471-est, a 48-ast, az M44-est, az M2-est Vácig és az egri bekötést. Tehát ha úgy gondolják, hogy Kelet-Magyarországra nem figyelünk, akkor nagyot tévednek, hiszen Magyarországon jól tudja mindenki, hogy Kelet-Magyarországgal csak a Fidesz és szövetségesei foglalkoztak az elmúlt években, és azt is tudják, hogy Magyarországon csak a Fidesz és a KDNP szövetségesei (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) tudnak a vidéki Magyarországgal foglalkozni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon. - Felzúdulás az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me