TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Ha eljött volna a törvényjavaslat általános vitájára, amely szintén itt zajlott az Országgyűlésben, ahol elég részletesen kiveséztük ezeket a kérdéseket, akkor választ kapott volna minden kérdésére, és nem kellett volna frakciójának interpellációs idejét terhelnie. Ezért ha megengedi, idézek abból a vitából, amely a törvényjavaslat általános vitáján elhangzott.
Először is, ami a rendeleti költségvetést illeti, az teljes tévedés. Egyrészt nem rendelet készül ezekről a pénzekről, ezekről a forrásokról, hanem kormányhatározat. És ha hiszi, ha nem, ezeket a forrásokat eddig is kormányhatározati formában döntötte el a kormány. Csak most már az a különbség a két forráselosztás között, hogy míg az egyik esetben meg kellett várni december 31-ét, és akkor kiderült, hogy milyen maradvány keletkezett a költségvetésben vagy milyen bevételi többlet, és arról majd áprilisban, májusban, esetleg augusztusban, a zárszámadás benyújtása előtt döntött a kormány ugyanolyan kormányhatározati formában, mint ahogy most is dönt, addig most a kormány felismerte azt a lehetőséget, hogy meg lehet gyorsítani a források közfeladatra történő közcélú felhasználását, és már év közben dönthet arról a kormány, amiről biztosan tudja, hogy a költségvetés rendelkezésére fog állni, és így el lehet indítani például közbeszerzést akár útfelújításokra, útépítésekre vagy más egyéb beruházásokra. Ha pedig a kormány ezt nem mondja ki, akkor ez a lehetőség nincs, és akkor adott esetben nem indulhat meg a fejlesztés.
Az pedig teljes képtelenség, hogy az átláthatóság csorbul, hiszen maga ez a kormányhatározat nyilvános, ahol kimondják, hogy az ilyen forrást erre a célra kívánjuk felhasználni. Azzal, hogy ez a kormányhatározat megszületik, ez be fog kerülni a beszámolóba, az éves zárszámadásba. A zárszámadásról törvényjavaslat készül, amely szintén az Országgyűlés elé fog jönni. Tehát nem csorbulnak a képviselői, az országgyűlési jogok, hanem mind-mind biztosítva van. Egy dolog történik, az, hogy a források felhasználása gyorsabb lesz, és ez az emberek érdekét szolgálja. De úgy tűnik, hogy az önökét ez a rendszer így nem szolgálja.
Ami pedig a költségvetési felelősséget illeti: én nem nagyon értem, hogy az ellenzék miért nem ismeri el a kormánynak, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, a nemzetgazdasági miniszternek azt a tevékenységét, amit az egész világ, egész Európa, az Európai Unió elismer a költségvetési gazdálkodás terén. Hiszen azt mindenki elismeri, hogy Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárásból; ezt csak úgy tehette meg, hogy felelősen gazdálkodik a forrásokkal, felelősen gazdálkodik a bevételekkel és a kiadásokkal, és évről évre tartani tudja a költségvetési hiány mértékét.
Azt gondolom, ha valamely kormányt nem kell attól féltenie, hogy felelőtlenül gazdálkodik a közpénzekkel, az a jelenlegi kormány. A jelenlegi kormány ígéretéhez híven minden évben betartja a költségvetési hiányt, és átlátható módon tárja a költségvetés elé a felhasznált forrásokat. Ennek elismeréseként egyébként - mert a nemzetgazdasági minisztert is idecitálta - azt tudom önnek mondani, a nemzetgazdasági miniszter az elmúlt évben valószínűleg nem lehetett volna az év pénzügyminisztere, ha nem ezt a szemléletet, nem ezt a felelős gazdálkodást folytatja Magyarországon.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me