KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Ez év februárjában látott napvilágot az a tisztiorvosi szolgálati jelentés, amelyben az olvasható, hogy az ország kórházaiban uralkodó higiénés körülmények, a felszereltség, az orvoshiány olyan méreteket öltött, hogy a beteg majdhogynem jobban jár, ha nem megy be a kórházba, és nem veszi igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, ugyanis aki kórházba kerül, az sokkal nagyobb eséllyel fertőződik meg a higiénés hiány miatt, mint az, aki mindennapi élettereiben mozog.
Akadt olyan megkérdezett is, aki szerint ez egy szemenszedett hazugság, csak az újságírók találták ki, mégis kiderült néhány nap múlva, hogy létezik ez a belső jelentés. Aztán pedig az derült ki, hogy ez a kormány egészségügyi reformjának a része, bár az egészségügyért felelős államtitkár akkor azt mondta, hogy szó nincs róla, mert ez egy elavult kutatás; hangsúlyozni szeretném, hogy februárban látott napvilágot. Tudvalévő, hogy vannak úgynevezett minimumfeltételek, amelyeknek minden kórházban meg kell felelni. 2012-ben ezeket a feltételeket - emlékeztetni szeretném önt, államtitkár úr - már ez a kormány fogadta el és módosította, így többek között ebben a módosításban jelent meg az ideiglenes engedélyezés lehetősége.
Azelőtt, ha egy intézmény nem felelt meg a minimumfeltételeknek, akkor azt az intézményt be kellett zárni. Nem kapott haladékot 30, 60 vagy 90 napra, hanem ha nem teljesítette a feltételeket, akkor a működési engedélyét megvonták. Most a minimumfeltételek nem azt jelentik, hogy egy jó ellátást nyújtó osztály, hanem hogy ennél rosszabbat már nem lehetne nyújtani. Tehát ha megfelel a jogszabályi feltételeknek egy egészségügyi intézmény, nem jelenti azt, hogy ott jó betegnek lenni, csak annyit, hogy minimális biztonsága megvan a betegnek. A minimumfeltételeknek tartalmaznia kell - vagy pontosabban kellene - az evidenciákat és általában néhány olyan apróságot, amit többnyire a szakmai grémium képviselői tesznek még bele. Nos, úgy látom, ez a mai nap folyamán nem így van.
Szeretném megkérdezni az államtitkár urat, hogy ön szerint elfogadható-e, ha Magyarországon papíron megfelel a minimumfeltételeknek egy kórház, mégis megfertőződnek százával a betegek. Elfogadható ez egyáltalán? Az orvosok itthon tartása is csődöt mondott, úgy látom, hogy nem sikerült a béremelés sem, hiszen nagyon sok esetben a béremelést a működési feltételek terhére oldották meg, tehát most úgy néz ki, hogy se működési feltétel nincs, se az orvosok nem maradtak itthon, és tucatjával látjuk, hogy nem felelnek meg az intézmények, mégis működnek. Elfogadható ez az ön számára?
És szeretném megkérdezni végezetül az államtitkár urat, hogy mikor lesznek publikusak azok a fertőzési adatok, amelyeket 2015-ben a kórházak eljuttattak arra a központi intézményi honlapra, amelyeknek ezt gyűjteni kellene. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me