DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! A baloldal nevében nem szeretnék válaszolni, de engedje meg, hogy pár mondatára reagáljak. A párizsi, illetve a múlt heti brüsszeli tragédia után talán már a baloldali ellenzéki pártok sem tagadják azt, hogy világos összefüggés van a korlátlan bevándorlás és a terrorveszély növekedése között. Nem volt ez mindig így. Szeretném idézni Gyurcsány Ferencet, aki tavaly november 25-én, pár hónappal ezelőtt úgy fogalmazott, kapaszkodjanak: „Jobban kell félni a kutyapiszoktól, mint a terroristáktól.” Mondta ezt Szombathelyen. Mondta ezt úgy, hogy ma már tudjuk, a párizsi merényletek egyik főszervezője korában Budapesten is toborzott.
Most már nyilvánvaló, hogy a terrorcselekményekben olyan személyek is részt vettek, akik a zöldhatáron a bevándorlókkal együtt érkeztek, ingázva a Közel-Kelet és Európa között, gyakran kijátszva a laza szabályozást, és gyakran hamis okmányokat felhasználva. Nemzetközi biztonsági szakértők is felhívták korábban a figyelmet arra, hogy a tömeges bevándorlás fokozza a terrorveszélyt. Az Europol 500-600 embert tart nyilván, akik valamilyen módon terrorcselekménnyel hozhatók összefüggésbe, márpedig terroristából egy is sok.
Magyarország felismerte ezt a veszélyt, és ennek megfelelően döntött a zöldhatárok lezárásáról, azonban a határok védelme ma már nem elég. Brüsszel tanulságait le kell vonni, az állampolgárok ugyanis joggal várják el, hogy a kormány erősítse meg a mindennapok biztonságát. A kabinet ezért döntött a terrorellenes akciótervről. Ez az akcióterv létszámfejlesztéseket, eszközfejlesztéseket, technikai fejlesztéseket is jelent, jelenti továbbá a TEK megerősítését és a hatékonyabb információáramlás elősegítését.
A kormány döntött egy terrorelhárítási információs és bűnügyi központ felállításáról is. Ennek feladata az lesz, hogy elemezze a beérkező információkat, és támogassa a rendvédelmi szervek munkáját. Ezzel a terrorellenes akciótervvel a kormány nem kér sem kevesebb, sem több eszközt annál, mint ami más uniós országokban a kormányok rendelkezésére áll. Éppen ezért joggal remélhetnénk a baloldali ellenzék támogató hozzáállását. A dolog azonban úgy áll, legalábbis az eddigi nyilatkozatok alapján, hogy a baloldal ellenzi ezt a terrorellenes akciótervet. Ugyanaz a baloldal ez, amelyik korábban elvitatta a bevándorlás veszélyeit, amely támogatta a betelepítési kvótát, és amelyik ellenezte a határzár kiépítését. Ezek után felmerül bennünk a kérdés, minek kell még történnie ahhoz, hogy a baloldal a szűk pártpolitikai érdekek helyett végre a családok biztonságát tartsa szem előtt.
Egy biztos, tisztelt képviselő úr, a kormány a terrorellenes akciótervvel kapcsolatos javaslatait, a részletes javaslatokat rövidesen nyilvánosságra hozza, és megkezdi a parlamenti pártokkal a szükséges egyeztetéseket. Számunkra a magyar emberek biztonsága az első. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Szórványos taps az MSZP soraiban. - Közbeszólások ugyanonnan.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me