FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik Ifjúsági Tagozata múlt héten „Hallasd a hangod! Hangozzon el a Te véleményed is az Országgyűlésben!” címmel egy kampányt indított, amelynek célja, hogy a közoktatásban részt vevő fiatalok véleményét is becsatornázzuk az Országgyűlés munkájába, és az ő véleményeik is el tudjanak itt hangozni. Szerencsére nagy nyitottságra talált a kampányunk, nagyon sok fiatal élt ezzel a lehetőséggel, részben szórólapokon keresztül, részben pedig a www.jobbikit.hu/hallasdahangod honlapon keresztül. Most ezekből a beérkezett véleményekből szeretnék egy csokornyit tolmácsolni itt az Országgyűlés falai között, hogy az ő hangjuk is valóban elhangozzon itt. Szerencsére olyan sok észrevétel érkezett, hogy ezt a sorozatot még folytatnom kell. Nézzük akkor, hogy miket is írtak a fiatalok!
„Az első és legfontosabb dolog a tananyag és a kötelező óraszám radikális csökkentése, ezen felül a tananyagok változtatása az életben valóban használható tudás átadása céljából. Ez vonatkozik az általános és középiskolákra is. Általános iskolákban jóval nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a játékos, mozgásos, gyakorlati tapasztalatokat átadó oktatásra. A frontális 45 perces óra lélekgyilkoló ilyen korban. Olyan üzleti életet érintő információk átadása is fontos lenne, amely segítséget nyújt elkerülni a zsákutcákat, rossz üzleti döntéseket, amelyek hosszú távon az egész életet megkeseríthetik, megnehezíthetik. A személyiségfejlesztés nagyon fontos, az önismereti módszerek elsajátítása elengedhetetlen lenne.”
Egy másik vélemény: „Az egyetemi mintára motivációnak ajánlanám a teljesítményalapú ösztöndíj bevezetését is már a középiskolában, mert ez hihetetlen motivációt adna.”
Számos olyan javaslat érkezett, amelyeket a Jobbik már évek óta pedzegetett az Országgyűlésben. Az egyik diák például azzal kapcsolatban érdeklődik, hogy „Kíván-e a kormány tenni valamit annak érdekében, hogy a nyelvoktatás fejlődjön? Sajnos azt tapasztalom, hogy az iskola tízévnyi nyelvoktatás után sem képes egy középszintű nyelvvizsgára felkészíteni, kivéve, ha az ember valamilyen elitgimnáziumba jár, így sajnos még tízévnyi iskolai nyelvtanulás után is muszáj az embernek 60-80 ezer forintot költenie tanárra, könyvekre, vizsgára azért, hogy megszerezze azt a papírt, amire egy 3-4 hónapos nyelvi kurzus fel tud készíteni, de a tízéves nyelvoktatás nem.”
Egy következő észrevétel, javaslat szintén a tananyaggal kapcsolatban: „Túl sok a tananyag, ezért túlságosan túlterheltek vagyunk. Az iskolában nincs lehetőség a tehetségünk, személyiségünk fejlesztésére.”
Érkezett észrevétel a nemrégen bevezetett új étkezési szabályokra is. Így szól ez az idézet: „Amióta bevezették a reformkonyhát, azóta ehetetlenek az ételek! Mivel a só, cukor és a liszt szinte már nem kerül az ételekbe, mert „egészségtelen”, így mindennek borzalmas íze van. Sokszor nem lehet eldönteni, hogy éppen krumplilevest eszünk vagy babfőzeléket!” - írja egy diák.
Egy következő észrevétel: „Az, hogy megmondják a tanároknak, hogy milyen tankönyvekből taníthatnak, nemcsak az én problémám, hanem a tanároké is, de úgy gondolom, hogy talán ez jó, ha eljut a parlamentbe. Monopolhelyzetet csináltak ezzel, pedig az államnak az a kötelessége, hogy ezt megelőzze. Az egészre a slusszpoén az, hogy ezek a tankönyvek a tanárok, de a diákok szerint is rosszabbak, mint azok, amiket korábban rendeltünk.”
Egy következő észrevétel: „Nálunk is, akárcsak máshol, hiányos a felszerelés; kevés projektor van, van olyan terem, ahol nincs fűtés vagy világítás, és a falak sem a legszebbek. Egy meszelés ráférne az iskolára nemcsak higiéniai okokból! A tornaterem sincs rendesen felszerelve. A vécék állapotáról nem is beszélek!”
Sokan panaszkodtak a túlterheltségre, az aránytalan óraszámokra, az órarendek kritikájára. Egy jellemző válasz a sok közül: „Én Pilisvörösvárról járok be, mindennap 5-kor kell kelnem, hogy 8-ra beérjek. Rendszerint csak egy szendvicset eszem egész nap, mert csak 10 és 15 perces szünetek vannak, így nincs sok időm enni, mindennap este 5-kor érek haza fáradtan, éhesen, és még persze tanulnom is kell.”
Egy következő fiatal: „A legnagyobb probléma a túl magas óraszám. Elvárt dolog, hogy a diák iskola után otthon is tanuljon, ami teljesen normális, de ha ennyiféle tanórája van az embernek és ennyire sok, akkor szinte lehetetlen jól teljesíteni az iskolában. Ilyen óraszám mellett, amikor egy diáknak átlagosan 8 órája van egy nap, képtelenség mindegyik tanórán teljes erőbedobással dolgozni, ennyi felé figyelni, átállni egyik óráról a másikra, és mire hazaérkezik az ember, már teljesen lefáradt, és nincs energiája a további tanulásra.”
Ennyi idézet fért bele a mai napirend utánimba. Arra biztatom a fiatalokat, hogy minél többen továbbra is mondják el véleményüket a www.jobbikit.hu/-hallasdahangod honlapon keresztül, mi pedig továbbra is vállaljuk, hogy az Országgyűlésben tolmácsolni fogjuk az ő szavaikat. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me