LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Először az az állításban elhangzott megjegyzés tisztázandó, hogy vajon 3 milliárd forintnyi ajándékot kapunk naponta, vagy pedig a saját pénzünk lehívásáért küzdünk, ami nem mindegy. Magyarország nettó befizetője volt a 2007-13 közötti fejlesztési időszaknak, ami azt jelenti, hogy körülbelül 3000-3500 milliárd forintot fizettünk be, és 5500-6000 milliárd forint lehet az az összeg, amit kaptunk.
Sajnos nem állnak rendelkezésre olyan számítások, hogy ha Magyarország 2004-ben nem lép be az Európai Unióba, milyen károkat szenvedünk el és milyen gazdasági előnyökhöz jutunk. Nem ajándékpénz az, amit kaptunk, hanem meggyőződésem szerint legoptimálisabb esetben a saját korábbi forrásainkat tudjuk visszaszerezni, megnehezített bürokratikus akadályok mellett. Az Európai Bizottság mindent elkövet azért, hogy a kohézióban kijelölt tagországok nehezen jussanak a kohéziós pénzükhöz. (Folyamatos zaj.) Elnézést kérek, elnök úr, kicsit hangzavar van, és szeretném, ha segítene, mert nem tudom elmondani. Tehát az Európai Unió mindent megtesz annak érdekében, hogy a számunkra járó pénzt, ami a saját pénzünk, nehezen tudjuk lehívni. Másrészről azt is be akarják bizonyítani, hogy képtelenek vagyunk lehívni. Magyarország az az ország, amely 106 százalékát kötötte le a rendelkezésre álló forrásoknak, Románia hetvenegynéhány százalékát, Szlovákia nyolcvanegynéhány százalékát, Csehország 90, Lengyelország pedig alig 100 százalékát. Ez azt jelenti, hogy mi képesek voltunk a saját pénzünket visszaszerezni, lehívni, megkapni.
(16.30)
Kérdés, mekkora hibával tettük ezt. De 9600 milliárd forint esetén 1 vagy 2 százalékos hiba teljes egészében megfelel az európai trendnek. Nem vitatom azt, hogy az ellenzék joggal követeli, kik a felelősök, vonják felelősségre azokat, akik hibáztak. Ez az ellenzék dolga, hogy elszámoltassa a végrehajtó hatalmat. Ez komoly dolog. Ezért javasoltam azt, és tartom az ajánlatomat, írtam a házelnöknek, hogy kezdődjön egy parlamenti vita arról, hogy az európai uniós pénzek hogyan lettek felhasználva, célszerűség és szabályosság tekintetében is. Számítok a vitában képviselő asszonyra. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me