SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A nemrég még köztulajdonban álló állami földek totális privatizációjával kapcsolatosan egyes prominens politikusok, családtagjaik, üzlettársaik botrányos területszerzéséről szóló hírek az utóbbi időben mindennapossá váltak.
A közvélemény jelentős részének igazságérzete láthatóan nem fog megnyugodni mindaddig, amíg a korrekt, egyenes válaszok helyett a kormánypártok a mismásolás, a tagadás, illetve a figyelemelterelés eszközéhez folyamodnak.
Kiváltképpen így van ez akkor, amikor maga a miniszterelnök környezetében levő személyek bravúros és rendre visszatérő sikerei látnak napvilágot. Legyenek azok akár szokatlan mértékű és gyakoriságú megrendelések vagy éppen gigantikus méretű földvásárlások. Legyen szó akár a miniszterelnök úr vejéről, Tiborcz Istvánról, vagy éppen Mészáros Lőrincről, aki saját bevallása szerint is üzleti kapcsolatban áll a miniszterelnök úr édesapjával, tőle is éppen földet bérel.
A meglehetősen nagy kiterjedésű, esetenként kastélyokkal tarkított birtokok, melyekkel ilyen-olyan jogcímek alapján éppen a Tiborcz család és Mészáros Lőrinc rendelkeznek, egyben célterületet is jelenthetnek az úgynevezett Talentis-programnak. A programhoz tartozó és több ütemben megvalósításra kerülő technológiai parkok, logisztikai parkok, lakóparkok, szállodák és golfpálya több száz milliárdos befektetést jelentenek. Nyilván nem véletlen, hogy Mészáros Lőrinc családtagjai a teljes Talentis Groupot megvásárolták. A Talentis saját honlapján hirdeti, hogy terveit magán- és állami forrásból, a magán- és közszféra összefogásában valósítja meg.
Ami a Talentisszel kapcsolatban az állami forrásokból a nyilvánosság számára jelenleg látható, az nem túl biztató kép, ugyanis a Talentis herceghalmi inkubátorházának kialakításához egy ciprusi hátterű offshore cég, a Talentis Grouppal egyező székhelyre bejelentett TPB Zrt. kapott közel félmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást.
Szeretném megadni azonban a lehetőséget önnek, hogy tisztázza a kormányfőt, tisztázza a kormányfő baráti, rokoni, üzleti környezetét. Kérdezem tehát az államtitkár úrtól: mikor, milyen forrásokból és milyen mértékben finanszírozta az állam eddig a Talentis-programot, illetve a Talentis Groupot? Milyen további közpénzekkel kívánják gazdagítani Mészáros Lőrinc családját? Várható-e, hogy a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak, Mészáros Lőrincnek vagy esetlegesen éppen a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek birtokai célterületet jelentenek majd a Talentis-program nagy ívű beruházásaihoz?
Várom őszinte válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me