DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy mindannyiunk számára jó hírekkel tudok szolgálni, hiszen már a múltban is - és a jövőben is - erre fokozottan koncentráltunk. 2011-ben került felülvizsgálatra a zuglói közlekedési koncepció, pontosan azért, hogy jobbak legyenek azok a feltételek, amelyekről képviselő úr is beszélt. Megújult és meghosszabbításra került az 1-es villamos vonala, a Dózsa György úton és a Ligeten keresztül új Škoda Solaris trolibuszok, a felújított Thököly úton pedig a város legkorszerűbb, környezetbarát Volvo és Mercedes buszai közlekednek most már.
(14.00)
Mindemellett pedig a Balázs Mór-terv, a főváros hosszú távú közlekedési koncepciója további jelentős fejlesztéseket tartalmaz a jövőre nézve is.
Ahogy ön is mondta, a Puskás Ferenc Stadion megújul. Itt egy világszínvonalú létesítmény lesz, akár sportrendezvények szempontjából, akár más, világsztárokat felvonultató kulturális rendezvények szempontjából. Négy év múlva akár a földrész labdarúgó-válogatottjait is vendégül látó komplexum fog itt kialakulni, de emellett nyilván a közvetlen környezetben, 8 hektáron megújulnak a térburkolatok, új zöldfelületek kerülnek kialakításra, amit a helyi lakosság is élvezhet, nem csak a turisták.
Éppen ezért fontos a közlekedési helyzet megoldása is, ugyanakkor a világban uralkodó mostani szakmai trendek nem annyira a személygépkocsival való odajutást, hanem a tömegközlekedéssel való kiszolgálást helyezik előtérbe. Ilyen nagyságrendű, a városon belül lévő létesítményeknél a dugók, a környezeti terhelés, a környezeti károk elsősorban ennek a fejlesztésével oldhatók meg. Éppen ezért fordít erre a kormányzat 15 milliárd forint összeget, hogy ezeket a közlekedési problémákat próbálja megoldani.
A Városliget fejlesztése során a kormány kiemelten kezeli a közlekedés kérdését. A projekt kezdetétől külön munkacsoportban folyik a közlekedési beruházások előkészítése a BKK-val kötött stratégiai megállapodás keretein belül. Az előkészítő tanulmányokban szereplő és a fejlesztési programban prognosztizált látogatószám-növekedést a jelenlegi, folyamatos fejlesztés alatt álló tömegközlekedési hálózat ki tudja szolgálni a fejlesztések után, annál is inkább, mert a tervek szerint az 1-es millenniumi földalatti vonalának tervezett felújítása és a járműpark fejlesztése során a Városligetet és az 1-es villamost kiszolgáló új megálló is megépítésre kerül.
Fontosak a tömegközlekedési kapacitásokat növelő változások is, mégpedig az, hogy a MÁV tervei szerint a Városliget szélén, a Róbert Károly körút közelében a váci és a szolnoki vonalakat egyaránt kiszolgáló új vasúti megállóhely létesül, amely mind a Nyugati pályaudvartól, mind pedig az elővárosokból megkönnyíti a Városligetbe történő eljutást.
Ahogy arra a képviselő úr is utalt, a legnagyobb közlekedési probléma a Városliget és az Ötvenhatosok tere ingyenes P+R parkolóként való használatából ered. Ennek a megoldására létesül majd az M3-as bevezető út mentén egy valódi P+R parkoló, amelynek helykijelöléséről, finanszírozásáról jelenleg is folynak az egyeztetések. A jelenleg ott parkolók-nak sem kell aggódniuk, a felszíni parkolás megszüntetésével felszabaduló zöldfelületek alatt három helyen is létesülnek mélygarázsok, a Liget északi részén, az új Pannon Park szomszédságában, a Közlekedési Múzeum épülete mellett, valamint az Ötvenhatosok terén.
A turistabuszok parkolását is meg kívánjuk oldani, úgy nem rendezett az állapot, ahogy az most történik. A Műcsarnok épülete melletti ideiglenes parkolóhelyet a Vágány utcában fogjuk megoldani, a MÁV-területek felhasználásával, az útpálya szélesítésével. Itt a buszok kulturált módon tudnak majd parkolni.
Ez összességében, ahogy mondtam is, képviselő úr, egy 15 milliárd forintos pluszforrást jelent. Azt hiszem, hogy mind a tömegközlekedés fejlesztése szempontjából, mind a gépkocsiforgalom kulturált kezelése szempontjából, mind pedig a parkolás problémáinak a megoldása szempontjából nem egy spontán létrejött, szervezetlen, hanem egy tudatos és a zuglóiak számára is sokkal kedvezőbb módot tudunk kialakítani, úgyhogy kérem, hogy fogadja el a válaszomat.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me