CSENGER-ZALÁN ZSOLT

Full text search

CSENGER-ZALÁN ZSOLT
CSENGER-ZALÁN ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Igazán nem terveztem azt, hogy hozzászólok, de Mesterházy Attila képviselőtársunk itt néhány felvetése arra indított, hogy mindenképpen kérjek szót. Már csak azért, és nem akarom természetesen a válaszadással az államtitkár úr kenyerét elvenni, de Mesterházy képviselőtársam átláthatatlannak és bonyolultnak nevezte azt a képletet, ami alapján az illetményszámítás történik. Most lehet, hogy nekem a műszaki alapvégzettségem miatt ez viszonylag átlátható és működőképes, hisz énnekem ez megy. Lehet, hogy Magyar államtitkár úr talán nagyon a bizonyítványt magyarázta volna, hogyha ezt ő mondja.
Kétségtelen, és az érthető, hogy a diplomaták nem tudják ebből most még kiszámolni, hogy pontosan mennyi is lesz az illetményük, hiszen azok a bizonyos szorzók hiányoznak még, az országok stratégiai besorolása nincs meg, és hogy mást ne mondjak, rögtön az a bizonyos illetményalap sincs megállapítva, hiszen azt évről évre a költségvetés helyzete és egyáltalán a világgazdasági környezet és az a környezet, ahol a diplomatáinknak helyt kell állni, ez az, ami ezt meghatározza, és értelemszerűen az a bizonyos stratégiailag kiemelt, illetve a kiemelt országok listája és ez a szorzó, ami ugye C-től A1-ig, A pluszig megy fel, ez is nyilvánvaló, hogy időről időre változik, mint ahogy változik Magyarország külpolitikai stratégiája, ami nagyon helyes, hogy változik, hiszen alkalmazkodni kell a helyzethez.
De ugyanígy változik teljesen érthető módon a biztonsági besorolása az egyes országoknak. Néhány évvel ezelőtt, egy évtizeddel ezelőtt adott esetben Irak vagy Szíria biztonságos országnak, különösen Szíria akár egy élhető országnak is számított, ma meg teljesen nyilvánvaló, hogy ezek az országok nagyon komoly biztonsági kockázatokkal járnak, kockázatokat jelentenek mindazoknak, akik ott diplomáciai szolgálatot látnak el adott esetben, és értelemszerűen ennek az illetményben mindenképpen meg kell jelennie.
Az adózás is kérdés volt. A legjobb tudomásom szerint átalány, a magyar általános adózás szerint fognak adózni ezek a jövedelmek, úgy, ahogy eddig, csak eddig két külön jövedelem volt, volt egy devizailletmény és egy forintilletmény, és bonyolult számításokkal össze kellett vonni, azután szét. Most teljesen egyértelmű, a magyar általános szabályok szerint történik az adózás.
Komolyabb kérdés, és ez felmerült Staudt Gábornál is, a magyar állampolgárság, vajon miért nincs előírva ebben a törvényben a magyar állampolgárság. Ez a törvény a Ktt.-nek egy ilyen lex specialisa, tehát egész pontosan a Ktt.-nek egy speciális jogszabályáról van szó, a Ktt. pontosan szabályozza azt, hogy csak és kizárólag magyar állampolgárokról lehet szó. Itt ez a törvény, amit még előír, ez a bizonyos rezidens státusz, és ezért fontos, hogy például nem ebben a törvényben írjuk elő a magyar állampolgárságot, mert valóban, és ez egy másik ilyen vitapont, hogy a miniszter bizonyos esetekben felmentést adhat vagy kivételt tehet. Az állampolgárság esetében ezt nem teheti meg, mert ez egy másik törvény hatálya alá tartozik, de például egy határon túli magyar adott esetben, akinek nincs itt Magyarországon állandó lakcíme, tehát nem rezidens Magyarországon, adott esetben előfordulhat olyan diplomáciai helyzet vagy egy olyan körülmény, ami miatt ő egyébként tökéletesen el tudja látni a magyar érdekek képviseletét, de itt is azért főszabály szerint az a szerencsés, hogyha magyar rezidens állampolgárok azok, akik a magyar társadalmat, a magyar kormányzatot, minket, mindnyájunkat külföldön képviselnek.
A kivételeknél azért azt még említsük meg, hogy előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor akár a végzettségnél, akár esetleg, nem tudom, hogy a nyelvtudásnál vagy bármilyen más pályázati feltételnél egy olyan helyzet alakul ki, hogy valaki nem feltétlenül azért, mert haver - tudom, hogy az ellenzék szereti ezt előhozni, hogy csupa haver van ide-oda kiküldve -, nagyon fontosnak tartom azt, hogy rátermett és jó diplomatáink legyenek, de előfordulhat olyan helyzet, amikor valaki a magyar érdekeket úgy tudja képviselni egy különleges környezetben az egyéb adottságai révén, amely ezeknek az egyébként nagyon helyesen leírt szabályoknak esetleg a nem teljesítésekor elő van írva számára, hogy mondjuk, például a nyelvvizsgát tegye le egy vagy két év alatt.
Az adatnyilvánosság még, ami felmerült, hogy a kiküldötteink különböző adatai mennyire nyilvánosak. Én ezen elgondolkodnék, hogy mennyire érdemes akár internetre kitenni, hiszen azt nemcsak mi olvassuk, nemcsak a képviselők olvassák, nemcsak a magyar emberek olvashatják, hanem esetleg ellenérdekelt szolgálatok is adott esetben. Egyet viszont tudok mondani: a Külügyi bizottság minden egyes nagykövetet például meghallgat, azt pontosan lehet tudni, hogy kinek, milyen végzettsége van, és ott, legalábbis a Külügyi bizottság tagjai számára, ahol minden egyes párt képviselője ott van, ez teljesen megismerhető.
Ahogy az elején jeleztem, nem kívánom elvenni az államtitkár úr kenyerét, úgyhogy csak ennyit szerettem volna hozzátenni. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(16.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me