DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mesterházy Attila frakciótársam a vezérszónoki felszólalásában már elmondta, hogy melyek azok a pontok, amelyek mentén nem értünk egyet ezzel a törvényjavaslattal. Én ebből kettőt szeretnék kiemelni, ami szerintem kifejezetten problémás a törvényjavaslattal kapcsolatosan.
Az egyik az, amikor is a külügyminiszternek lehetőséget adna ez a törvényjavaslat arra, hogy nem pályáztatás útján, nem pályázat útján tölthetnének be egy adott külképviseleti álláshelyet, hanem a külügyminiszter gyakorlatilag kijelöli azt, hogy ki lehessen diplomata vagy egy külügyi szolgálatot teljesítő személy. Ezzel megint a haverokat hozná helyzetbe a kormány, hiszen aki a külügyminiszter úr jóbarátja, azt a külügyminiszter úr gyakorlatilag bárhová kinevezhetné, és ezzel azt a jól bevált gyakorlatot és jól bevált rendszert, amelyben pályáztatás útján dőlt el, hogy egy akár fontos, akár kevésbé fontos külügyi szolgálati helyre ki kapott volna kiküldetést, ezt gyakorlatilag ezzel felrúgja a kormány. Ez az egyik, ami szerintem kifejezetten aggályos.
A másik pedig az, amikor a törvényjavaslat különbséget akar tenni az EU-s diplomaták, az EU-s diplomácia és a nem EU-s diplomácia között. A magyar külpolitikának kell hogy legyenek prioritásai, szerintünk legalábbis kell hogy legyenek prioritásai, de azt nem hiszem, hogy azt egy ilyen különbségtételben kellene megfogalmazni, hogy az EU-s és a nem EU-s diplomáciát ilyen szempontból különválasztanánk, éppen ezért nagy valószínűséggel mi nem fogjuk tudni támogatni a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen, elnök úr, a lehetőséget.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me