DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ,
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! Igazából azt gondoljuk, hogy nem ördögtől való természetesen, amit most elénk terjeszt a minisztérium, az okát azonban nem feltétlenül értjük.
Azt látjuk, hogy Rogán Antal március 1-jén bejelentette, hogy egy új ügynökséget szeretnének felállítani, ahol egy hatékonyabb, egy kézbe fogott olyan turizmusfejlesztéssel foglalkoznának, aminek a brandépítés is a feladata volna. Azt is láttuk egyébként, amit képviselőtársaim elmondtak: a Hungarofest szépen-lassan kiürült, nem voltak már benne olyan tevékenységek, amelyek korábban voltak. Ha jól emlékszem, még a honlapján is a 2014-es az utolsó olyan frissülés, amit még lehet rajta látni, illetve 2015. március 15-e volt talán az utolsó alkalom, amikor még a Hungarofest állami ünnepet rendezett. Augusztus 20-án ebben az évben a HM volt az, amely megrendezte a tűzijátékot. Ezt mi is látjuk, és talán nem ördögtől való, hogy ha egy cég kiüresedik, akkor arra a cégre nincs tovább szükség.
A képviselőtársam azt mondta, hogy a HM házon belül meg tudná oldani. Mi azt nem értjük, és igazából erre várnék válaszokat, hogy a megfelelő információk birtokába tudjunk jutni, hogy miért nem az NFM oldotta meg ezt házon belül. Talán a Hungarofest alkalmas lehetett volna arra, még fél évvel ezelőtt az NFM-ben volt, amikor az MFB is ott volt, hogy ennek az ügynökségnek a feladatait ellássa. Ismert, jól ismert olyan szervezet, amiben régebb óta benne vannak. Igaz, hogy eredményeket akárhány ügyvezetés cseréjével sem tudtak valójában elérni, de igazából egy ilyen ügynökséggé talán át lehetett volna alakítani a Hungarofestet is, amikor az még az NFM kebelén belül volt. Nagyjából-egészében ugyanott tartanánk, mint ahol most.
Ebből adódóan néhány kérdést persze érdemes feltenni ahhoz, hogy tisztán lássunk, és meglegyenek nekünk azok az információk, amelyek alapján ki lehet alakítani álláspontot ebben az ügyben. Még egyszer mondom: nem ördögtől való, meg is szüntethetik akár ezt a céget, ha már kiüresítették, csak nem értjük, hogy miért nem használják. Kérdés, hogy mekkora költséggel jár a Hungarofest megszüntetése. Itt nyilvánvalóan a végkielégítésekre, a végelszámolási eljárásokra, esetleges korábbi beszállítói tartozásokra, mindenre gondolunk, hiszen egy végelszámolásban ezek mindegyikéről igazolást kell hozni. Hány ember munkahelye szűnik meg? Úgy gondolom, ez sem mindegy. Még egyszer fel kell tennem azt a kérdést, hogy miért nem ez lett az az ügynökség, amely brandet épít, amely összefogja azt a turizmussal kapcsolatos, önök szerint nagyon szétforgácsolódott energiarendszert és eszközrendszert, forrásrendszert, amit ugyanúgy szerintem egyébként meg tudott volna tenni a Hungarofest is.
Azt látjuk, hogy a turizmus finanszírozása, forrásfelhasználása, illetve feladatai tekintetében egy sokkal nagyobb átalakítással fogunk majd szembenézni, mint mondjuk, most egy kft. végelszámolása. Mert ha végtelenségig leegyszerűsítjük, akkor itt csak erről van szó. Ha csak a kafetériarendszer átalakításáról vagy bármi másról beszélünk, azért látjuk, hogy e mögött van egy világos törekvés. Tehát az erővektorok egy irányba mutatnak. Még az sem biztos, hogy rossz irányba mutatnak, csak nem tudunk róla eleget. Akkor tudnánk igazából jó szívvel támogatni, ha ezekre a kérdésekre kaphatnánk választ. Tehát arra, hogy ez az erővektor tényleg arra felé mutat-e, amit mi gondolunk, hol van ez a koncepció, vagy lesz-e ilyen, hiszen március 1-jén jelentette be Rogán Antal, ma 30-a van, így, gondolom, még nem dolgozták ki. De ha lesz ilyen, megismerhető lesz-e, mikor ismerhetjük meg, miért nem ez a cég lesz az ügynökség? Úgy gondolom, amikor ezeket az információkat tudjuk, akkor lehet erről felelősen dönteni. Egy éve már alszik ez a cég, ha még addig aludna, ameddig ezekről az információkról mi is bizonyossággal olyan adatokat kaphatnánk, amelyek alapján meg tudjuk ítélni, hogy tényleg végelszámolják-e ezt a céget, akkor nyilvánvalóan könnyebben tudnánk ebben dönteni. Kérem egyébként az államtitkár asszonyt, illetve a kormányzó frakciókat, hogy segítsenek nekünk abban, hogy helyesen tudjunk dönteni. Nem ördögtől való, csak nem értjük miért így. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me