NÉMETH LÁSZLÓNÉ,

Full text search

NÉMETH LÁSZLÓNÉ,
NÉMETH LÁSZLÓNÉ, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt lévő módosítási javaslat a Hungarofest Rendezvényszervező cégnek a Fejlesztési Bankról szóló törvény 1. mellékletéből való törlésére tesz javaslatot. 2015. március 31-éig közszolgáltatási szerződés alapján ennek a társaságnak volt kiemelt feladata az állami emléknapok és a nemzeti ünnepek lebonyolítása. 2015. év végéig még egy plusz-feladatban megkapták a német-magyar barátság évéhez kapcsolódó rendezvények lebonyolítását is. 2014-ben, 2014 nyarán született egy döntés, aminek megfelelően a Honvédelmi Minisztériumhoz került a szakmai koordináció és az ehhez a tevékenységhez szükséges forrás is. A társaság tevékenységére a közszolgáltatási szerződés lejártát követően a minisztérium nem tartott igényt, a honvédelmi tárca ettől fogva saját erőforrásaival látta el ezt a feladatot. Ugyanígy 2014-ben a Magyar Fejlesztési Bank is új feladatot kapott a kormánytól, ennek eredményeképpen a bank vagyonkezelői szerepe csökkent, az MFB pénzügyi és klasszikus fejlesztési banki funkciókat kezdett el jelentős részben ellátni. Ennek megfelelően az elmúlt két évben a bank tulajdonosijog-gyakorlása alól kikerültek az állami erdőgazdaságok, közlekedésiinfrastruktúra-társaságok, és az MFB egy - nevezzük így - pénzügyi szolgáltató központtá vált. Az önök előtt álló törvénymódosítási javaslat ennek a portfóliótisztításnak a folytatása. Itt akkor csak megjegyezném, hogy az energetikai befektetések mellett az MFB-nél ezt követően már csak döntően olyan vállalkozások maradnak, amelyek tőkét, hitelt, illetve garanciát adnak, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak.
Amennyiben a tisztelt Ház elfogadja ezt a törvénymódosító javaslatot, így a társaság kikerül a Fejlesztési Bankról szóló törvény 1. számú mellékletéből, a tulajdonosi jog gyakorlója az állami vagyonról szóló törvény alapján ismét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő lesz, ők dönthetnek arról, hogy elin-dítják-e a Hungarofest végelszámolását.
Az elmondottak tükrében, fényében kérem önöket, hogy támogassák ezt a javaslatot. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me