DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,
DR. PALKOVICS LÁSZLÓ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Köszönöm mindenkinek a támogatását. Azt gondolom, egy fontos dologról beszélünk, a jövő munkavállalóinak a gyakorlati képzéséről. Itt a Farkas képviselő úr által felvetett kérdésre szeretnék röviden reagálni. A probléma súlyát, azt gondolom, a kormány érzékeli. Ezt az is mutatja, hogy részben a duális képzés, részben pedig a kormányrendelet módosításával létrehoztuk azt az ellenőrző mechanizmust, amit ön említett, hogy valóban az olyan gyakorlóhelyek, amelyek csak azért vállalnak hallgatót, mert ebből valamifajta jövőbeni munkavállalót remélnek, de nem foglalkoznak a képzéseikkel, ezért innen kikerüljenek, tehát erre vonatkozóan az Oktatási Hivatalnak egy komplex folyamata van.
A duális képzés esetén, ami egy bonyolultabb képzési forma, a Duális Képzési Tanács, amely főleg vállalati szakemberekből áll, az a szerv, aki egyébként ezeknek a képzőhelyeknek a minősítésével foglalkozik, de mindenképpen a jövőben erre még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni.
Egyetértünk abban is, és azt gondolom, a kormány ebben nagyon sok mindent tett, hogy a vállalatokat, akik hallgatót vállalnak, ne csak az motiválja, hogy a hallgatónak olyan tudása legyen, amire neki később szüksége van, vagy azért, hogy munkavállaló legyen, ezért a szakképzési hozzájárulásból leírható, sőt, az utolsó módosításra azok a vállalatok, akiknek nincs elegendő befizetésük, vissza is igényelhetik egy megfelelő algoritmus alapján a gyakorlati képzésben részt vevő hallgatók költségeit. A műszaki felsőoktatási képzésen ez most négyszázötvenegynéhány ezer forint, és ennek a századrészének az egy napra eső része az, ami visszaigényelhető. Gondolom, ez egy motiváció. Természetesen ezt emelni szeretnénk, ezzel a jövőben mindenképpen foglalkozni fogunk. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me