KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat a tömeges bevándorlás hatékony kezelése érdekében szükséges, illetve jogharmonizációs célú jogszabály-módosításokról rendelkezik. Az idegenrendészeti jogszabályok módosítását részben a jogalkalmazói gyakorlati tapasztalatok indokolják, részben a gazdasági érdekek hatékonyabb érvényesítését célozza, emellett csökkenti a bürokráciát és egyszerűsíti az eljárásokat. Ennek keretében a törvényjavaslat az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján egyszerűsíti az összevont engedélyezési eljárást. Ennek következtében egy olyan átláthatóbb eljárásrend kerül kialakításra, amely segíti a jogalkalmazó szervek munkáját, csökkenti a visszaélések lehetőségét, és az ügyfelek számára is érthetőbb, egyszerűbb eljárásrendet, valamint hatékonyabb és gyorsabb ügyintézést eredményez.
Az összevont engedélyezési eljárás szabályainak módosításával összhangban, a foglalkoztatással összefüggő eljárások észszerűsítése érdekében szükséges egyes kapcsolódó jogszabályok megfelelő módosítása is. A törvényjavaslat a visszaélések visszaszorítása érdekében szigorítja továbbá a tartózkodási engedély belföldi kérelmezésének szabályait is. Ezáltal hatékonyabb fellépést tesz lehetővé a hatóság számára, valamint csökkenti a hatóság adminisztrációs terheit és az esetleges bírósági eljárások számát is. A törvényjavaslat elfogadásával két uniós irányelv, jogharmonizáció is megvalósul. Az egyik az Európai Parlament és Tanács által 2014. február 26-án elfogadott szezonális irányelv. Ennek célja többek között, hogy megkönnyítse a harmadik országbeli állampolgároknak, hogy idényjellegű, szezonális munkavállalás céljából az Unió területére utazzanak. A másik az úgynevezett ICT irányelv, amelyet az Európai Parlament és Tanács 2014. május 15-én fogadott el. Az irányelv célja elsősorban, hogy megkönnyítse az egy vállalkozásokon belül áthelyezett személyek mind az Unióba irányulóan, mind pedig az Unión belüli befogadását.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előzőeken túl az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján szükséges egyszerűsíteni a nemzetgazdasági érdekekből kiadásra kerülő tartózkodási és letelepedési engedély megszerzésének a lehetőségét oly módon, hogy közvetlenül nemzeti letelepedési engedély kérelmezésére kerülhessen sor. Ennek az az indoka, hogy - gyakorlati tapasztalatok szerint - a befektetők és családtagjaik letelepedési engedélyhez kívánnak jutni, és a jelenlegi kétszintű kérelmezési eljárás, azaz a tartózkodási és a letelepedési eljárás az ügyfelek és a hatóság adminisztratív terheit indokolatlanul megkettőzi.
Tisztelt Országgyűlés! A tavalyi évben Magyarországra nehezedő migrációs nyomás során tapasztalható volt, hogy a menedékkérelmet benyújtók tömegesen éltek vissza a menedékjogi törvénnyel, ezért annak szigorítása indokolt a tapasztalatok alapján. (Dr. Schiffer András: És ennek mi köze a visszaélésekhez?) Ennek elsődleges iránya, hogy a javaslat csökkenti a menedékkérőket és a nemzetközi védelemben részesítetteket megillető szociális ellátásokat. (Dr. Schiffer András: Mi köze ennek a visszaélésekhez?) Elnök úr, kérem a tisztelt elnök urat, hogy Schiffer képviselőtársunkat nyugtassa meg, mert látszólag nagyon izgatott, és nem bír parancsolni az indulatainak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me