Z. KÁRPÁT DÁNIEL,

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL,
Z. KÁRPÁT DÁNIEL, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nehéz helyzetbe hoz bennünket a kormányzat, hiszen ha csak államtitkár úr felszólalásait ismernénk vagy Firtl Mátyás vezérszónokiját hallgatnánk, azt mondanánk, hogy a megfogalmazott célokkal, legalábbis én magam, szinte 100 százalékban egyetértek, azonosulni tudok. Nagyon szép dolgokat mondtak el nekünk. A probléma ott kezdődik, hogy a papíron nem ez van.
És én azért sajnálom államtitkár urat nagyon, mert egyrészt nem is értjük, hogy miért csak a BM-hez tartozik az, amit elénk terjesztettek, nagyon súlyos gazdasági kérdéseket tartalmaz ugyanis. A reményeink igen nagyok voltak a tekintetben, hogy bár egy tipikus salátatörvénnyel találkozunk, ami összesen tíz törvényt módosít, és a nagyrészük ráadásul európai uniós jogharmonizációs kötelezettségből fakad, mégis volt egy reményünk, hogy az egy éve hangoztatott úgynevezett menekültügyi, tehát migrációs tárgyú reformjavaslatainkat legalább részben befogadják, ezek legalább részben befogadásra találnak.
Ugyanakkor azt látjuk, hogy szinte semmit nem sikerült teljeskörűen kezelni azok közül, amiket felvetettünk. Így nem rendezik a visszaküldésekre kötelező jogi szabályozást, nem vonnak meg teljes körben lényeges, úgynevezett menekülteknek járó szociális ellátásokat, ingyenes ellátási formákat. Nem foganatosítanak többletkötelezettségeket az érkezőkkel szemben, sőt adott esetben még engednek is a korábbiakból, és a határőrizet témájában, tehát a visszaküldések, visszatoloncolások megakadályozásában egész egyszerűen nem látunk teljes körű megoldásokat. Viszont szolgalelkűen vesznek át olyan uniós megoldási javaslatokat, amelyek nem feltétlenül lennének kötelezők, tehát még az irányelvek implementálása során is túlteljesítik a brüsszeli boszorkánykonyha elvárásait.
Kodifikációs szempontból az látható, hogy több szakember, esetleg több minisztérium tisztviselője is dolgozott egymástól teljesen függetlenül ezen az anyagon. Ez önmagában még nem lenne akkora probléma, de azért ennek összefésülése igenis egy komoly feladat lett volna, ami legalábbis részben elmaradt.
Látjuk, hogy pozitív és negatív pontok váltakoznak mindenben, ugyanakkor van egy-két olyan pont, ami kiveri a biztosítékot, és egyszerűen vállalhatatlanná teszi az egész csomagot, ami előttünk fekszik. Az integrációs támogatás megszüntetése például egy helyes irányt feltételez, és azt is láthatjuk, hogy az eddigi támogatási formák kiutalását tulajdonképpen semmiféle nemzetközi uniós norma nem írja elő, maximum javasolja.
Ugyanebbe a hibába esett a kormányzat a CSOK esetében. A CSOK ugyanis európai bírósági értelmezések szerint egész egyszerűen egy olyan szociális támogatási forma, amely semmiképp nem tekinthető az alap szociális csomag részének, amelyben részesíteni kell és illik egy ideérkező menedékkérőt. Ugyanakkor a CSOK kiterjesztése során bizony önök a magyar adófizetők pénzét, az általuk elérhető kedvezménytömeget biztosították migránsok irányába is, és pont ma a NOK-ról szóló újabb 24 órás kör, tehát a köztársasági elnöki visszadobás utáni 24 órás vitakör, amelynek során a Jobbikra 9 egész perc jutott, szintén azt tartalmazta, hogy felvetésünkre nem tudtak érdemi választ adni arra, hogy miért kellett a NOK-ot kiterjeszteni migránsok irányába. Semmiféle uniós irányelv vagy kötelező direktíva ugyanis önöket nem szorítja erre, nem kötelezi erre.
(18.10)
De azt is láthatjuk, hogy a munkaügyi ellenőrzésről szóló ’96. évi törvény módosítása során olyan kedvezményeket is megfogalmaznak, amely egyszerűen a magyar munkavállalókra nem igaz, nem érvényes. Tehát amikor azt látjuk, hogy az érintettek esetében köztes alvállalkozó helytállási kötelezettségét állapíthatják meg, ha az alvállalkozó olyan munkáltató, aki a külön jogszabály szerinti szezonális munka keretén belül harmadik országbeli állampolgárt foglalkoztat, és a részére járó munkabért a foglalkoztatás megszűntéig nem fizette meg, akkor harmadik országból ideérkezőket kívánnak egy olyan kedvezményben részesíteni, egy olyan biztonsági-garancia-csomagot adni számukra, amely egészen egyszerűen a magyarokra nem vonatkozik. Érthetetlen, tökéletesen érthetetlen, semmilyen uniós irányelv, direktíva, a brüsszeli boszorkánykonyha diktátuma ezt nem teszi szükségessé. Önök tehát túlteljesítik azt, amit elvárnak önöktől, teljesen indokolatlan módon.
Azt is látjuk, hogy a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazása és tartózkodása kapcsán is törvényt módosítanak. Példának okáért, hogy ha a házasság felbomlik, most is hatályban lévő szabály, hogy a házastárs tartózkodási joga fennmarad. Ez most a családtagokra is vonatkozna, és a családtagok tekintetében egy hosszas listával szembesülünk, amelyből a következtetés egyértelmű: komoly migránstömegeket vonzhat az EU-ba az, hogyha semmiféle gátat nem támasztanak azzal szemben, hogy ezen családegyesítési folyamatok a közeljövőben még könnyebben menjenek végbe.
Találhatunk egyébként - hogy dicsérjek is valamit - egy, a Jobbik augusztusi javaslatából kiinduló módosítást, amelynek értelmében tulajdonképpen kiutasíthatják azt, aki hazánk közrendjére és közbiztonságára jelent veszélyt, a nemzetbiztonsági veszély mellett, ami a hatályos jogszabályban is megtalálható.
De azt látjuk - ami talán a legdurvább része ennek a csomagnak, a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi törvény módosítása -, hogy vállalaton belüli áthelyezés mechanizmusa tekintetében önök egy olyan csomagot dolgoztak ki, ami életveszély a magyar nemzetgazdaságra nézve is. Hiszen azt látjuk, hogy vállalaton belüli áthelyezés tekintetében - ez nyilván nyugat-európai multinacionális hálózatokra lett kidolgozva és az ő magyarországi leánycégeiket érintő gazdálkodási tevékenységre is - jogosult az Európai Unió tagállamai területén szabadon mozogni, 90 napot meg nem haladó tervezett időtartamig Magyarországra beutazni és ott tartózkodni, külön engedély nélkül a vállalaton belüli áthelyezés keretében a magyarországi fogadó szervezetnél munkát végezni. Azaz adott esetben harmadik országból érkező polgár, akire kérdés, hogy a magyar nemzetgazdaságnak valóban szüksége van-e. Hogy az itt működő autógyártó leányvállalatnak szüksége van rá, azt én elhiszem és látom, de ezt önöknek nem kellene elfogadni, mert vélhetően és vélelmezhető módon nem csak agysebészek tömegei fognak Magyarországra jönni feltölteni, mondjuk, a hiányszakmákban a hiányterületeket. Itt az a kérdés, hogy kire fogják alkalmazni ezt a megnyíló kaput, kire vonatkozóan fogják alkalmazni a multinacionális hálózatok azokat a lehetőségeket, amelyeket önök most kiírnak, és ezek a multinacionális hálózatok adott esetben egy közepes méretű nemzetállam kibocsátási erejével bírva, úgy látszik, hogy nagyon is képesek diktálni önöknek.
Önök arról beszélnek, hogy migránsok nemkívánatosak Magyarországon. Ez egy helyes irányelv, lehet vitatkozni az árnyalatairól, hogy mit csináljunk azzal a néhány százaléknyi valódi menekülttel, aki valódi üldöztetés elől érkezik. Talán közmegegyezés alakult ki a tekintetben, hogy a segítő kezet irányukba ki kell és ki illik nyújtani, de itt egy törpe kisebbségről beszélünk az érkezők tömegét tekintve.
Azt látjuk ugyanakkor, hogy a határok hermetikus lezárásáról beszélnek, miközben azért a szivárgás folyamatos, nem egy napon száz fölötti az érkezők száma, miközben önök hermetikusan lezárták a határt. A helyzet az, hogy ezt nem tették meg. A helyzet az, hogy ezt a határt nem biztosították a kellő számú és felszereltségű élőerővel, hiszen a rendőrség és a honvédség munkáját mi nagyon tiszteljük, de azt is látjuk, hogy rájuk elsősorban máshol lenne szükség. Most egy nagyon csúnyát fogok mondani, de ha fenntartható módon akarjuk védeni a magyar határt, akkor bizony egy önálló határőrségre van szükség, amely 50-70 kilométeres mélységben operálva, a megfelelő felszereltséggel és a megfelelő ellátással képes lenne Magyarország határainak biztonságát akkor is szavatolni, hogyha adott esetben a balkáni útvonal, a balkáni front összeomlik. Miközben tehát azt látjuk, hogy a beszivárgás folyamatos, a határőrség felállítása késik.
A kvótamentes Magyarország „kikiáltása” is késik, hiszen Magyarország Kormánya még mindig csak a kötelező betelepítési mechanizmusról szóló népszavazásban gondolkodik, a Jobbik ötletét követően fél évvel, de legalább egy kis fáziskieséssel ezt megtette. Ugyanakkor a kvóta különböző mutációival nem foglalkozik, a visszatoloncolásokra nem kívánja egyelőre kiterjeszteni ezt a kérdést, jobbikos javaslatra, és ebből a salátacsomagból is látjuk, hogy igazából az itt rekedtek tekintetében nincs olyan kidolgozott mechanizmus, amely Magyarország számára százszázalékos biztonsággal egy olyan helyzetet érne el, hogy ne rekedjenek nálunk tömegesen hívatlanul ideérkező idegenek. Értjük mi azt, hogy esetleges megoldásokkal, eseti jelleggel működget ez a dolog, tehát például a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársaitól kiváló, szakszerű felvilágosítást kaptunk, és úgy látjuk, hogy ők mindent megtesznek az adott keretek és körülmények között, de azt is látjuk, hogy az előttünk fekvő csomag értelmében - és egy nagy idézőjellel kezdődik mindez - nem tudnak semmit csinálni akkor, hogyha itt ragad az illető, idézem: „Ha nincs olyan biztonságos ország, amely az érintett harmadik országbeli állampolgárt befogadja, a visszairányítás végrehajtásának vagy a kiutasítás végrehajtásának tilalma esetén a menekültügyi hatóság a harmadik országbeli állampolgárt befogadottként ismeri el, és intézkedik a humanitárius tartózkodási engedély kiadásáról.” A kérdés az, hogy a későbbiekben mi történik. Mi történik egy olyan esetben, amikor Magyarországra adott esetben ezreket-tízezreket toloncolhatnak vissza bármilyen újfajta mutáció, újfajta brüsszeli ötlet értelmében? Mi történik akkor, hogyha összeomlik a balkáni front? Mi történik akkor, ha ezzel párhuzamosan a mag-európa elkezdi a saját országait, saját területeit fizikai határzárakkal, egyéb módszerekkel védeni, és Magyarországból alakul ki egy legalizált no-go zóna? Tehát olyan forgatókönyvek állnak előttünk, amelyekre fel kell készülni.
De azt látjuk, hogy egészen elképesztő, hogy miközben a migránsok érkező tömegét megpróbálja kizárni Magyarország életéből a kormányzat, megváltozik a helyzet akkor, hogyha az érkező hatalmasra duzzadt bankszámlával rendelkezik, megváltoznak a körülmények akkor, hogyha letelepedési államkötvény címszava alatt nagyon is kétes hátterű közvetítő cégek tekintetében, tulajdonképpen Magyarország számára hosszú távon semmit nem hozó módon engednek be ide embereket. Hiszen mit hoz Magyarország számára az, hogy önök egy letelepedési-államkötvény-biznisz formát alakítottak ki? Hosszú távú pénzügyi egyensúlyunkat ez nem befolyásolja pozitív irányban, hiszen effektíve egy olyan kölcsönről van szó, amit önök közvetlenül jórészt, de áttételes hatásait illetően teljes egészében visszafizetnek. Tehát Magyarország pénzügyi egyensúlyához ez nem járul hozzá, hosszú távon semmiképpen sem. Ugyanakkor tartózkodáshoz, majd később állampolgársághoz is segíthetnek olyan elemeket, akikre nem biztos, hogy a magyar nemzetgazdaságnak szüksége lenne. És az, hogy tulajdonképpen ezt most egy VIP-csomaggal egészítik ki, egész egyszerűen érthetetlen, és hosszú távon arcátlan is, hiszen a magyar állampolgárság nem árucikk, nem lehet adni-venni. Most önök nem állampolgárságot adnak-vesznek, de a tartózkodási jogok, tartózkodási engedély tekintetében az előszobába engedik be azokat az érkezőket, akikkel szemben a Jobbik álláspontja szerint a zéró tolerancia elve kellene hogy érvényesüljön, hiszen Magyarországon nem tilos bárkinek is befektetési céllal megjelennie, tisztességes céghálózaton keresztül ideérkeznie, befektetéseket foganatosítania, adott esetben haszonra szert tenni, hogyha az nem sérti a magyar nemzetgazdaságot, de ebből egy tulajdonképpeni üzletágat csinálni közvetítőkkel, jutalékkal, visszafizetett összegekkel - Európában egyébként az egyik legalacsonyabb árfolyamon -, áttételesen tehát árucikket csinálva a magyar állampolgárságból, hiszen az előszobába engedik be az érkezőket, tarthatatlan, arcátlan.
Ezért nem értjük, hogy ezen csomaghoz, ami előttünk fekszik, miért államtitkár urat jelölték ki és hozták ebbe a kellemetlen helyzetbe, hiszen itt az autógyártók érdekeitől kezdve a letelepedésikötvény-üzletágban érdekeltek lobbierejéig nagyon sok minden megjelenik, amit nem feltétlenül önnek kellene védeni, és nem is biztos, hogy meg tudja ezeket védeni, hiszen védhetetlen az, amikor multinacionális hálózatok lobbiereje beszűrődik Magyarország törvénykezésébe, hiszen ebben a csomagban ez érhető tetten. De ha önmagában csak a letelepedésikötvény-üzletágat kellene védenie, akkor is szinte lehetetlen feladatra vállalkozna, hiszen - még egyszer szeretném hangsúlyozni - Magyarország számára pénzügyi ráfizetést is jelenthet az a rendszer, amit kidolgoztak, semmiféle nemzetgazdasági érdek nem szól mellette. Az pedig, hogy egy salátatörvényben kell eldugdosniuk az újabb, különböző VIP-szolgáltatásokkal kapcsolatos elemeit, egészen egyszerűen hat év kormányzás után ciki.
(18.20)
Úriemberekhez méltó módon egy olyan módját kellett volna ennek választani, hogy nem tíz jogszabály-módosítást pakolnak egy salátába, hanem a migrációsügyi módosításaikat egyben megtárgyalhattuk volna, a letelepedési kötvénnyel kapcsolatosakat megint egy másik csomagban, végül pedig az autógyártók érdekeit és az uniós jogharmonizáció egyéb vetületeit egy harmadikban. Ily módon legalább az árnyalatbéli eltérésekről tudnánk értelmes szakmai vitákat folytatni, de úgy rakták le elénk ezt a csomagot, hogy ezt így, egyben semmiképpen ne tudjuk támogatni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me