CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Önnek pedig a lehetőséget, hogy egy igen fontos kérdésről beszélhetek, és ha megengedi, a turisztika kapcsán nemcsak a Balatonról beszélnék, hanem egész Magyarország turisztikai fejlesztéseiről, hiszen nem tudom, hogy hányan tudják, de nagyon fontos adat, hogy a hazai GDP-nek mintegy 12-15 százalékát adja ez a szektor, és a foglalkoztatásban is jelentős hatással bír. Ma közvetlenül mintegy 200 ezer család megélhetését biztosítja, és ezenkívül közel ugyanennyi családnak áttételesen járul hozzá a megélhetéséhez. Egy olyan ágazatról beszélünk, amely ágazat a jelenlegi technológiai változások ellenére is nagyon komoly foglalkoztatási potenciállal bír, támogatja a kormányzatnak azt a célkitűzését, amelyet 2010-ben megfogalmazott, amely szerint tíz év alatt egymillió új munkahelyet szeretnénk Magyarországon létrehozni.
Budapestet követően valóban a Balaton a legfontosabb turisztikai régiója Magyarországnak, amelynek egyik legnagyobb problematikája, hogy a szezonalitás túl szűk, tehát egy éven belül alapvetően a tavasztól őszig tartó időszakra korlátozódik a Balaton turisztikai kihasználtsága, annak köszönhetően, hogy az elmúlt években megvalósult fejlesztések alapvetően a rendszerváltás utáni időszakot konzerválták, és nem hoztak új turisztikai attrakciót ebbe a térségbe.
Annak köszönhetően, hogy a magyar gazdaság jól működik, azonban nemcsak arra van rendelkezésre álló forrás, hogy a jelenlegi állapotokat konzerváljuk, hanem arra is, hogy turisztikai értelemben is előrelépjünk, olyan attrakciókat fejlesszünk a Balatonon, amelyeknek egy részét ön már említette, egy másik része pedig papíron már koncepció szintjén létezik. Olyan fejlesztésekről beszélek, amelyek kormányzati támogatásnak köszönhetően 2020-ig mintegy 320 milliárd forint állami támogatásban részesülnek. Ennek a pénznek egy része az európai uniós költségvetési keretből származik, egy másik része pedig a magyar költségvetés támogatásaként juthat el a Balaton térségére.
Az ország előtt álló fejlesztéspolitikai célok világosak: hogyan tudunk új munkahelyeket teremteni és hogyan tudjuk a gazdasági növekedést serkenteni. Ennek a kérdésnek a megválaszolásában azonban azt gondoljuk, hogy országrészektől függően más és más válaszokat szükséges adni.
A Balaton térségében lévő megyék leraktak egy nagyon világos fejlesztési koncepciót a kormány asztalára, ami 2030-ig határozza meg azokat a fejlesztési célokat, amelyeket közösen el szeretnénk érni. Ahogy ön is mondta, ehhez a fejlesztési források rendelkezésre állnak, azonban még jó néhány részletkérdést kell tisztázni azt megelőzően, hogy ezek a fejlesztési források valóban odaérkezzenek.
A Balaton esetében ma azt látjuk, hogy a turisztikai szálláshelyek száma a jelenlegi keresletet részben ki tudja elégíteni, azonban ez is további fejlesztésre szorul. Azonban azt gondoljuk, hogy olyan beruházásokról beszélünk, amelyeknek a fejlesztése alapvetően piaci körülmények között kell hogy megvalósuljon, állami támogatás nélkül, illetve közvetett állami támogatás mellett. A közvetett állami támogatás alatt pedig azt értjük, hogy ha az állam turisztikai attrakciókat fejleszt a Balaton térségében, olyan turisztikai vonzerővel bíró fejlesztéseket támogat, amelyek több turistát vonzanak oda, kinyújtják a szezonalitást, tehát nemcsak a Balaton vízadottságaira alapozott turisztikai szezont használják ki, hanem olyan tematikus szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget is tartogatnak, amelyek az ősztől tavaszig tartó időszakot is fel tudják tölteni.
(9.10)
Amennyiben ezek a fejlesztések megvalósulnak - erre egy viszonylag szűk idő áll a Balaton fejlesztési közösségnek rendelkezésére, hiszen egy hatályos kormánydöntés szerint akkor van lehetőség ennek a 320 milliárdnyi forint fejlesztési forrásnak a lehívására, hogyha jövő év végéig egyértelműen látjuk azt, hogy milyen fejlesztési projektekbe szeretnék ezeket a pénzeket önteni -, akkor valóban létrejöhet egy olyan turisztikai régió Magyarországon, ami a budapesti fejlődés mellett ezt a második fejlesztési régiót is olyan központjává teheti Magyarországnak, amely nemcsak az év négy hónapjában, hanem mind a tizenkét hónapjában jelentős állami bevételeket és újabb fejlesztési forrásokat is tud szolgálni.
Arra kérem képviselő urat, hogy működjön közre abban a munkában, ami a Balaton térségében lévő települések, a Balaton Fejlesztési Tanács, a megyei önkormányzatok összehozásában már eddig is szárnyait bontogatja, és valóban olyan fejlesztések valósuljanak meg, amik a helyi igényeket kiszolgálják, mert az új fejlesztéspolitika lényege abban meríthető ki, hogy meghatározzuk az országos célokat.
Azt gondolom, politikai konszenzus van a parlamentben a tekintetben, hogy a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés célokat kell szolgálni, azonban ezt csak akkor leszünk képesek sikeresen elvégezni, hogyha minden térségre, az ország különböző régióira egyenként képesek vagyunk megadni a helyi válaszokat - globálisan gondolkozva - a Magyarország előtt álló kihívásokra, de lokálisan cselekedve. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me