RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Felszólalásomban egy kis visszatekintést szeretnék adni 2010-től napjainkig az egészségügyi rendszer átalakításáról, annak hatásairól mind a választókerületemben, mind országos szinten. Hiszen a kettő szorosan összefügg, ami a választókerületben vagy egy megyében van, általában az van országos szinten is, akár az oktatás, akár az egészségügy terén.
2010-ben, amikor önök kormányra kerültek, egy romokban heverő egészségügyi rendszert kaptak. Ezt senki nem tagadta, valóban így volt, a szocialisták leamortizálták az egészségügyi rendszert. És mielőtt még válaszolna, a válaszában elmondaná azt a beruházást, azt az 500 milliárdos épületrekonstrukciót és infrastruktúrafejlesztést, ami valóban szükséges volt már az egészségügyi intézményeknél, az dicséretes, de nem elegendő. Hiszen ön is tudja azokat a tényeket, hogy ennek ellenére vannak olyan kórházak, akár választókerületemben, akár országos szinten, hogy a belső felújítás, illetve a kiszolgáló gépezetek, röntgengépek, diagnosztikus felszerelések cseréje nagyon sok kórházban elmaradt.
2010 volt az az év, amikor a Semmelweis-tervet önök megálmodták, annak volt több verziója is. Ebben a Semmelweis-tervben újrastrukturálták a kórházakat. Voltak olyan kórházak, amelyek megmaradhattak, funkciójukat megtarthatták, illetve voltak a funkcióváltó kórházak. Ezeket hívták önök kistérségi kórházaknak. Azzal példálóztak, hogy ezeknek a kistérségi kórházaknak azért van szükségük funkcióváltásra, mert így gazdaságosabban fenntartható a működésük, és nem termelnek annyi hiányt. Hát, kérem szépen, ez az elmélet megbukott, hiszen tudjuk azt napi szinten, hogy ezek a kistérségi kórházak ugyanúgy termelik a hiányt.
Lakossági elégedetlenség volt több helyen, több városban, köztük Tapolcán is az aktív ágyak megszüntetése miatt. Két hét alatt 12 ezer aláírást gyűjtöttünk össze, sőt államtitkári ígéret volt arra, hogy ezeket az aktív ágyakat visszakapjuk. Bár a Fideszről azt tudjuk, hogy ígéretszinten minden szép és nagyon jó, csak a megvalósíthatóság maradt el. Választási időszakban elhangzott egy olyan ígéret, hogy a megváltozott funkciók és az igények kierőszakolják magából az egészségügyi ellátórendszerből azt, hogy ezek a funkciók visszatérhessenek az adott kórházba.
Az aláírásról beszéltem. Az elmúlt időszakban a nemzeti konzultáció keretében nagyon sok szakszervezettel, illetve igazgatóval beszélgettem, hogyan lehetne megoldani azoknak a kórházaknak a gondját, amelyek funkcióváltó kórházak lettek és rehabilitációs szakellátásokat, fekvőbeteg-szakellátást végeznek. A többletfinanszírozást befogadó bizottság valamelyik asztalának valamelyik fiókjában porosodnak azok a jóváhagyott engedélyek, amelyek szerint a rehabilitációs pontszámok 1,4-ről 1,8-ra való megemelése már megoldaná azoknak a kórházaknak a gondját, amelyek igen el vannak adósodva mind az önkormányzatok, mind a beszállítók felé. Erre sem kaptak semmilyen választ.
A legnagyobb probléma most jön, 2016-ban, a krónikus ágyak kiszervezése. Krónikus és ápolási ágyakról beszélünk, a kettőt válasszuk külön. Az ápolási ágy, benne van az ápolási osztály nevében, hogy azon csak ápolási folyamat zajlik. Viszont a krónikus ágyakon, bárki bármit mond, betegek fekszenek. A krónikus ágyak nagy része 1,4 szorzópont alatti, 1,2. Öntsünk tiszta vizet a pohárba, az összes krónikus belgyógyászati ágyat kiszervezik a szociális rendszerbe, ebből adódóan az utánuk járó finanszírozás is megszűnik a kórházaknak, kvázi a kiskórházak teljes mértékig ellehetetlenülnek. Azokról a dolgozókról már nem is beszélek, akik a krónikus osztályon dolgoznak, és így átkerülnek a szociális szférába. Azt mindannyian tudjuk, hogy a szociális szféra anyagi megbecsülése Magyarországon nagyon alacsony. Hasonló munkát végeznek, mint az egészségügyi dolgozók. Igazgatók is ellenzik ezt a kiszervezést. Egy az, hogy nagyon keveset tudnak róla, illetve amit elmondtam, a krónikus belgyógyászati ágyak kiszervezése már a vég.
Látom államtitkár úr arcán ezt a gondterheltséget, úgyhogy egy kis vidámsággal szeretném befejezni felszólalásomat, és bízom benne, hogy ez csak humor marad, és a várólisták csökkentését nem úgy próbálják megoldani, hogy több szakrendelést egybevonnak, és akkor több betegséget tudnak vizsgálni egy-egy betegen, és abból az adódhatna, hogy egyszerre tudják vizsgálni a nézését és a járását. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me