DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,
DR. PALKOVICS LÁSZLÓ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az óvodai és a bölcsődei ellátás nemcsak a munka és a magánélet összeegyeztetésének előmozdítását szolgálja, hanem alapvető beruházást is jelent a gyermekek fejlődésébe, javítja a hátrányos helyzetű gyermekek jövőbeni esélyeit.
Szegeden 12 önkormányzati bölcsőde működik 982 férőhellyel és 110 százalékos férőhely-kihasznált-sággal, ami azt támasztja alá, hogy igény van a gyermekek ellátására. Ezért aztán érthetetlen, hogy miért tervezi a szocialista városvezetés egy gondozási egység rendelővé alakítását és 24 férőhely megszüntetését. A 2015-2016-os nevelési évet érintő legfontosabb változás a köznevelésben a hároméves kortól kiterjesztő hatályú óvodakötelezettség bevezetése volt. Az intézkedés megalapozta azt az utat, amelynek során a gyermekek már a korai éveiktől azonos eséllyel és hozzáféréssel kezdhetik meg az intézményes keretek között biztosított nevelést, továbbá utat nyitott ahhoz is, hogy időben felfedezhetővé váljanak a későbbi tanulási nehézségek; szükségszerűen lehetővé váljon a korai beavatkozás, a hátrányok csökkentése, és nem utolsósorban mihamarabb megkezdődhessen a tehetségek korai kibontakoztatása is.
Mindezek eredményessége jelentősen befolyásolja az óvodai-iskolai átmenet megkönnyítését, hosszú távon a korai iskolaelhagyók arányának a csökkentését. Amikor tehát egy települési önkormányzat úgy dönt, hogy bezárja a magas kihasznált-sá-gú mutatók szerint jól működő óvodáit, a saját közigazgatási területén lévő óvodás népesség jövőbeni esélyeit veszélyezteti, növelve a hátrányok faktorait.
Azt külön szükséges megemlítenünk, hogy a fenntartó döntéséből eredő intézkedés a köznevelési törvényben foglalt kötelezettségét is megszegni láttatja, amely szerint a döntés eredményeként nem róhat aránytalan terhet a gyermekekre. Aránytalan terhet ró a fenntartó a gyermekekre akkor, ha a nevelés, a nevelés-oktatás körülményeit az átlagos körülményekhez képest - a gyermek, a tanuló életkorát és sajátos nevelési igényét figyelembe véve - lényegesen nehezebbé teszi, vagy intézkedésével jelentős költségnövekedést okoz a szülőknek a gyermek óvodáztatásában, miközben az ágazat a kormány támogatásával, a fenti célok mentén az óvodai férőhelyek fejlesztéséhez, az egyenlő esélyek megteremtésének fenntarthatóságához hazai forrásból is biztosít támogatást. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me