LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Igen tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönöm a kérdését. Először is talán arról mondanék néhány mondatot, hogy miért került a Miniszterelnökséghez a beszerzés koordinálása. Azért, mert bár Magyarország komoly kötelezettséget vállalt a hadsereg fejlesztésére a következő időszakot illetően, ezért az ön kérdése teljes egészében jogos, vannak olyan polgári igények is a magyar állami szervezeti renden belül, amelyeknek a teljesítése ettől nem elválasztható.
Abban szakmai konszenzus van, és azt gondolom, a parlamentben katonai vagy polgári biztonsági kérdésekkel foglalkozók is egyetérthetnek, hogy Magyarországnak földrajzi adottságait és biztonsági helyzetét illetően elsődleges kötelezettsége, hogy a szállító kapacitást próbálja erősíteni, növelni és helikopterekre van szükség; még egyszer mondom, nemcsak a katonai szektorban, hanem a polgári szektorban is. Ez vonatkozik akár a mentés kérdésére. Az országban néhány hónappal ezelőtt és néhány évvel ezelőtt nagy vita alakult ki arról, hogy a mentőszolgálatot hogyan kell támogatni helikopterekkel a mentés megerősítése érdekében. Szüksége van a katasztrófavédelemnek helikopterekre, és szüksége van a rendőrségnek is jelentős számú helikopterre. A kormány meggyőződése, hogy a két dolgot párhuzamosan, ha nem is együtt kell kezelni. A másik kérdés az, hogy milyen helikopterekre van szükség, szállító helikopterekre vagy harci helikopterekre is szükség van. Ez már egy sokkal bonyolultabb kérdés. Nyilvánvaló, hogy a NATO vonatkozásában a kötelezettségeink teljesítése megvalósulhat úgy is, hogy új katonai szállítógépek beszerzésére kerül sor, és úgy is, hogy még ezen kívül katonai harci gépek vásárlását is megejtjük.
2016-ban tavasszal olyan költségvetés-tervezetet fog az Országgyűlés elfogadni, amelyben a ’17-es, ’18-as, ’19-es kitekintés is benne lesz, és meglátjuk azt, hogy a gazdasági növekedés engedi-e, hogy a katonai kiadásokat növeljük, illetve hogy a polgári védelem költségeit érdemben tudjuk növelni. Egyelőre ennek a fedezete a ’16-os és ’17-es költségvetésben nem áll rendelkezésre. Összességében 150-200 milliárdról beszélünk. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me