DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hetekben fokozott érdeklődés övezte a kórházi fertőzések eseteit. Egy médiafigyelmet is hozó összehasonlító cikk szerint Magyarországon ma többen halnak meg a kórházi ellátás során szerzett fertőzések következményeként, mint autóbalesetekben. A kijelentést az ÁNTSZ vezetője természetesen azonnal cáfolta, mondván, 2015-ben körülbelül hatszázan haltak meg közlekedési balesetben, többen, mint kórházi fertőzésekben.
A két vélemény és adat közötti eltérés talán azért érdekes, mert a kórházi fertőzések megismerhetőségének, átláthatóságának kérdését is felveti, azaz hogy jól elérhetők-e, könnyen és gyorsan megérthetőek-e az ebből a célból rendelkezésre álló adatok, még nemcsak hogy a szakemberek, hanem az egyszeri emberek számára is. A válasz talán annyi, hogy nem. A kórházi fertőzésekről rendelkezésre álló adatok nehezen megtalálhatók. Ezen túl összefoglalóan azt lehet mondani, hogy nehezen értelmezhetőek.
A másik gond természetesen maga a jelentési rendszer, ahol az orvosok egybehangzó véleménye, hogy nem mindenki és nem megfelelően jelent. Mégpedig mégiscsak szükséges lenne, hogy a betegek a teljes képet lássák az egyes kórházakról, arról, hogy az ellátás során hol és milyen veszélyek leselkednek rájuk. Fontos lenne a megismerhetőség azért is, hogy dönteni tudjanak olyan kérdésekben, vagy láthassanak olyan kérdéseket, hogy fertőtlenít-e kezet például vizsgálat előtt a személyzet vagy nem, vagy hogy ez milyen hatással lehet az ő egészségére, vagy tudná-e értelmezni azt a szomorú tényt, hogy Magyarországon ezer betegnaponként átlag 6 liter alkoholos kézfertőtlenítőt használnak, szemben a WHO 20 literes ajánlásával.
(13.20)
Nyugodtan feltehetjük tehát a kérdést, tisztelt államtitkár úr: valóban többen halnak-e meg Magyarországon kórházi fertőzések következtében, mint közúti balesetekben? Jól működik-e az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzési jelentési rendszer? Mikor lesz teljesen átlátható, a betegek számára is könnyen értelmezhető a fertőzési jelentési rendszer? És vannak-e olyan biztonságban a betegek a magyar kórházakban, mint Nyugat-Európa más országaiban? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me