DR. ÓNODI

Full text search

DR. ÓNODI
DR. ÓNODI-SZŰCS ZOLTÁN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm ezt a lehetőséget, hogy sikerül végre tisztázni, remélem utoljára, hogy mi van ma ebben az ügyben, hiszen rengeteg helyen jelent meg szerintem fals és félrevezető információ az egészségügy helyzetéről. Azt gondolom, tudniuk kell, hogy a kórházi fertőzés nem egy műhiba, az egy, a rendszerrel összefüggő problémakör, amely nemcsak Magyarországon van meg, hanem a világ minden pontján. Az Európai Unióban is az európai hatóság szerint is éves szinten 4,1 millió embert érint a fertőzés a kórházakban, és ennek kapcsán 37 ezer ember hal meg ma az Európai Unióban fertőzés miatt. Tehát még egyszer mondom, ez nem magyarországi probléma.
Az is nyilvánvaló, hogy összemosni a fertőzést magával a kézmosással, szintén szerintem egy leegyszerűsítése a történetnek, hiszen nemcsak erről van szó, hanem arról is szó van, hogy a betegnek mi az általános állapota, mennyire van legyengülve, és nyilván önök előtt is világos az, hogy az elmúlt évek túlzott antibiotikum-felhasználása miatt egyre több az olyan baktériumtörzs, amely ellen egyre nehezebb védekezni. Ez sem magyar probléma.
Ha már jelentésről van szó, azt kell mondjam, hogy az Európai Unióban nagyon kevés olyan ország van, ahol ilyen széles körű lenne az adatgyűjtés, mint Magyarországon. Azt el tudom képzelni, hogy vitathatják, hogy miért nem kórházanként és miért országos szinten van ez megjelenítve. Ennek egyetlenegy oka van: azt tapasztalták rengeteg országban, hogy ha lementek kórházi szintre, akkor a beteg megijedt attól a számtól, amit látott, hiszen nem tudta, hogy nemcsak a higiéniától függ az, hogy mit fog ott látni, hanem attól is, hogy éppen az osztály milyen súlyosságú betegeket vesz fel és kezel.
Úgyhogy azt kell mondjam, remélem, utoljára kell ebben az ügyben nekem megszólalnom. Szeretném megvédeni a kollégáimat és a kórházban dolgozókat: Magyarországon a betegek nincsenek nagyobb veszélyben, mint bárhol az Unió országaiban. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me