GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Magyarországon ma az a helyzet, hogy már munkaerőhiánnyal kell szembenézni. Az a helyzet, hogy a gazdaság működőképességét fenyegeti mindaz, ami történik az országban, hogy sok százezren hagyják el. Önök is tudják nagyon jól, hiszen önök a kovácsai ennek a történetnek, hogy mintegy 600 ezren elhagyták ezt az országot. Elhibázott társadalom-politikai, gazdaságpolitikai, oktatáspolitikai rendszereket működtetnek, folyamatokat hívnak életre.
Mondok egy konkrét példát az informatikát érintően. Az informatikusokból több mint 20 ezerrel, 22 ezerrel kevesebb van csak Magyarországon, mint amennyire szükség és igény lenne. Ez a helyzet csak tovább romlik, egyszerűen abból fakadóan, hogy akár a felsőoktatásban, akár az OKJ-s képzés rendszerében önök nem biztosítanak kellő forrást ahhoz, hogy egyrészt a beiskolázások, a jelentkezések, a felvettek aránya növekedjen, másrészt, hogy olyan outputtal, végzettséggel hagyják el a képzéseket az emberek, amelyek alkalmassá teszik őket arra, hogy helyt tudjanak állni a munkaerőpiacon.
Fejlesztőkre, rendszergazdákra lenne szükség, de sajnálatos módon azt látjuk, hogy nincs forrás és nincs olyan típusú képzés olyan mértékben és mennyiségben, mint ahogy ez kellene. Igazából önök a közmunka világa felé terelnek mindent, pedig hát ez zsákutca. Zsákutca a tekintetben, hogy Magyarországnak egyetlen lehetősége az, hogy jobb minőségű, magasabb képzettségű munkaerővel csináljon versenyelőnyt a maga számára - ez marad el.
Azt szeretném kérdezni, hogy mit kívánnak tenni a kialakult munkaerőhiány feloldása érdekében, tehát hogy a gazdaság működőképességét biztosítani lehessen. Mi a válaszuk erre? Ahhoz, hogy ne hagyják el ezt az országot oly sokan, mint ahogy eddig elhagyták, milyen társadalompolitikai, gazdaság- és oktatáspolitikai rendszereket akarnak működtetni? A finanszírozás tekintetében a szakképzéshez mikor teszik végre hozzá azokat a forrásokat, amelyek szükségesek? És mikor fognak annak az igénynek eleget tenni, hogy tényleg valójában a gazdaság igényeit is figyelembe vevő szakképzést folytassanak? Mikor? Mikor? Mikor? (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me