GYÖNGYÖSI MÁRTON

Full text search

GYÖNGYÖSI MÁRTON
GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt évtizedek nemzetpolitikája arra az illúzióra épült, miszerint az európai uniós csatlakozás gyógyír a trianoni tragédiára és a határon túli magyarság évszázados sebeire. Ezt az illúziót táplálta a rendszerváltás óta mindegyik kormány, a Fidesz által alakított kormányok is sorozatban.
(14.10)
A magyar diplomácia lépései kimerültek abban, hogy egyrészről stratégiai partnerséget kínáltak azon környező országok kormányainak, amelyek a magyarságot elnyomják, másrészről pedig politikai és gazdasági klientúrákat építettek ki a határon túli magyarság közösségeiben, miközben a nemzeti identitás megélése óriási kihívást jelent minden egyes határon túli magyar közösségben, miközben a lassú asszimiláció és az elvándorlás között választhatnak a határon túli magyarok. Az Orbán-Fico-barátság és a migráció sem feledteti el azt, hogy közben a Felvidéken érvényben van egy kollektív bűnösséget kimondó Beneš-dekrétum, a szlovák államnyelvtörvény pedig tiltja az anyanyelv használatát a Felvidéken. Általánosságban pedig elmondható az, hogy a magyar jelképek ellen folyamatos offenzíva van, a restitúció blokkolása folyamatos, utca- és helységnévtáblák körül folyamatos hercehurca van, a magyar nyelvű oktatást pedig folyamatosan blokkolják a környező országok, mint ahogy a hivatali nyelvhasználatot is, miközben politikusok, újságírók folyamatosan magyarellenes kirohanásokat hangoztatnak. Románia a csúcs, vagy azt is lehet mondani, hogy a mélypont a magyarellenességben, bár tudjuk, hogy ott a magyarellenesség a nemzeti minimum, ahol Bogdan Diaconu olyan törvénytervezetet nyújtott be és fogadtatott el az ottani parlamenttel, amely a közoktatási hivatalokban tiltja a kisebbségi nyelv használatát. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Kérdezem tisztelt miniszter urat: mit szólnak? Milyen lépéseket tesznek a magyarokat ért megkülönböztetés ellen, jogsértések ellen? A magyar autonómia mellett mikor áll ki határozottan a magyar kormány? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me