CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Asszony! Sajnos, azt kell mondanom, hogy nem tájékozódott megfelelőképpen, hiszen ez a pályázat, amit ön fölemlített és ez a leendő munka egy hosszú folyamatnak egy részeleme, egy része lesz (Dr. Harangozó Tamás: Melyik része?), ugyanis a munkaerőpiac igényeit kiszolgálni képes szakképzés megteremtése a kormány feladata. A magyar gazdaság teljesítménye akkor javítható, ha megfelelő számú és színvonalú szakmai tudással rendelkező munkaerő kerül ki a piacra. Fontos kiemelni emellett, hogy a szak- és felnőttképzés történeti előzményének kutatása egyre hangsúlyozottabbá válik Európában, abban az Európában, amire önök is sokszor példaként tekintenek.
A magyarországi kutatások, az eddigi kutatások jelentős része az elmúlt évtizedben leginkább a szabályozásban bekövetkezett változások vizsgálatára fókuszált, jellemzően nem a szak- és felnőttképzés történetisége állt a középpontban. E hiány pótlására - és kérném, hogy most figyeljen, mert azért mondtam, ha figyelmesebben olvasta volna az anyagot, akkor tudta volna, hogy egy része egy hosszabb folyamatnak ez a munka - került megindításra 2014 januárjától az a kutatási program, amely a szakképzés, a felnőttképzés és a foglalkoztathatóság, illetve a munkaerőpiac összefüggéseinek vizsgálatára irányul, amelynek egy részét képezi ezen szakmai területek történeti korszakokon átívelő vizsgálata. Az új eredmények közép- és hosszú távon hozzájárulhatnak a szakképzés vonzóvá tételéhez és a duális képzés kiterjesztéséhez is természetesen.
És akkor nagyon fontos, hiszen kérdése volt az is, hogy kik használják ezt a pénzt és hogyan: a szóban forgó kutatási programban elsősorban fiatal kutatók vesznek részt, amely reményeink szerint a szakterület múltjának mélyebb megértésén kívül hozzájárul az ő szakmai fejlődésükhöz is. A pályázók közül 16 kutató fog részesülni meghatározott időszakra bruttó 500 ezer forint kutatói támogatásban.
Tehát nem egy összegben kerül kifizetésre a 8 millió forint, hanem ebből jó néhány fiatal kutató tud eredményes és hatékony munkát végezni. Köszönöm szépen figyelmét. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me