CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt képviselő úr, önnek pedig a lehetőséget, hogy egy olyan kérdésről beszélhetek, ami azt gondolom, Magyarországon az egyik legakutabb kérdés, hiszen azt látjuk, hogy az Európai Unió minden tagállamában, így itthon is az ország versenyképességét az állam versenyképessége nagyon nagy mértékben befolyásolja.
A 2014-ben elindított programnak az volt a célja, hogy az állam olcsóbb, hatékonyabb és gyorsabb legyen. Ezért hoztuk létre a kormányablakokat, amelyekben az állampolgárok közel mintegy 600 ügyet tudnak ma intézni, és év végére, mire ez a folyamat teljes egészében elkészül, az ügykörszám mintegy 2000-re fog emelkedni.
De természetesen a bürokráciacsökkentés nem csak új intézmények létrehozásáról szól. Szól egy intézményrendszeri struktúráról, mennyire tudnak hatékonyan működni ezek az állami szereplők, miért van szükség vagy egyáltalán szükség van-e háttér-intézményekre a minisztériumok mögött. Szól azokról a szabályokról, amelyek tavaly év végén kerültek a parlament elé, és amelyből jó néhányat az MSZP-frakció is támogatott, ami azt szabályozta, illetve azt a kérdést tűzte napirendre, hogy 110 törvény módosításán keresztül próbáljuk meg valóban egyszerűbbé tenni a bürokráciát. És szól természetesen arról is, amit ön kérdezett, mikor érezhető ez a hétköznapi emberek számára. Például január 1-jétől, hiszen január 1-jétől növekedett azoknak az ügyköröknek a száma, amelyen belül az államnak vagy bármelyik másik hivatalnak 8 napon belül kell döntést hoznia, és számtalan esetben csökkent 21 napra a bonyolultabb ügyek esetében az ügyintézési határidő.
Érezhető a hétköznapi emberek életében ez a döntés abban is, hogy például a személyazonosító igazolvány esetében ingyenességet tudunk ígérni. Érezhető abban a kérdésben is, hogy az erkölcsi bizonyítványok ma már Magyarországon ingyenesen kérhetőek. Érezhető abban a döntésben is, amelyben a 300 négyzetméternél kisebb lakóingatlanok esetében csak bejelentési kötelezettség van, és illetékmentesen érhetik el ezt is az emberek, és érezhetőek ott is, amikor felsőoktatásba jelentkezik egy család bármelyik tagja, akkor ezt ingyenesen teheti meg.
Azt kérjük önöktől és ezt kérjük a parlamenttől, hogy a következő hónapokban beterjesztendő javaslatokat is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) támogassák, ezáltal tovább csökkentve a bürokráciát Magyarországon. Köszönöm, képviselő úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me