DR. HARANGOZÓ TAMÁS

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS
DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Orbán Viktor szerint a Választási Irodánál méltatlan helyzet alakult ki. Méltatlan az a helyzet, amikor is bőrfejű verőlegények akadályozzák meg, hogy Nyakó István népszavazási kezdeményezéssel éljen a vasárnapi boltzárással kapcsolatban. Még szerencse, hogy Orbán Viktor nem „sajnálatos keddi eseményeknek” nevezte az ott történteket.
A kérdés persze az, hogy hogyan is alakult ki ez a méltatlan helyzet. A történet úgy kezdődött, hogy 2012-ben a Fidesz eltörölte az addig meglévő népszavazási törvényt, és elfogadta ezt a szintén a miniszterelnök által csak „szerencsétlennek” titulált szabályozást. Az elmúlt egy évben egy ország nézte bénultan, hogyan játsszák ki a törvényt, hogyan csapják be az embereket álcivilek, a választási szervek tevőleges asszisztálásával. Aztán amikor világossá vált az embereknek, hogy nem az MSZP tehetetlenkedik, hanem itt bizony egy egész rendszer azon mesterkedik, hogy ne lehessen népszavazást tartani, a Nemzeti Választási Iroda vezetője és maga Patyi András is hivatalosan kezdeményezte a törvény megváltoztatását. És láss csodát: újra semmi nem történt fél éven keresztül.
Legutóbb, azon a bizonyos fekete kedden pedig bekövetkezett az, amit senki nem akart volna elhinni Magyarországon: bőrfejű verőlegények elfoglalták a Nemzeti Választási Iroda épületét, és erővel megakadályozták, hogy Nyakó István jogszerűen benyújtsa kérdését. Ezt azóta a bíróság jogerős döntése is kimondta.
És mit tesz eközben a kormány? Mit tett a rendőrség, az ügyészség? Semmit, tisztelt képviselőtársaim. Hol van ilyenkor Pintér Sándor? Hol van ilyenkor Polt Péter és Keresztes Imre? A magyar államot támadás érte, és ők nézik tétlenül? Azt akarják elhitetni egy országgal, hogy két hét alatt nem képesek beazonosítani és megtalálni egy tucat bőrfejűt, akikről a teljes magyar sajtó és a választási szervek kamerarendszere is felvételeket készített? Azt akarják elhitetni velünk, hogy képesek megvédeni a magyar embereket akár terrorista támadással szemben is, miközben a sajtó által név szerint beazonosított embereket meg nem találnak meg? Vagy nem is keresik? Az hogyan van, hogy Gulyás Mártonnal és társaival szemben, akik plakátokat helyeztek el az NVI épületén, hogy így tiltakozzanak az ott történtek miatt, mindjárt egy fél alosztálynyi rendőr intézkedett, és bűncselekmény miatt már folyik is ellenük az eljárás? Tibikééket meg azóta sem látta senki?
Tisztelt Országgyűlés! Az a helyzet, hogy ameddig a felelősöket nem kerítik kézre és nem büntetik meg, amíg Kubatov Gábor szerepét nem tisztázzák és őt el nem távolítják a Fidesz alelnöki és pártigazgatói posztjáról, addig teljesen jogosan gondolja úgy egy ország, hogy itt bizony nem történt más, mint hogy Orbán Viktor személyes utasítására meg kellett akadályozni a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazást. (Lukács Zoltán: Szégyen!) Ezt az utasítást pedig Kubatov Gábor, a Fradi Securityhez köthető verőlegényekkel hajtatta végre. Ez a látszat, és ezt eddig senki nem cáfolta.
Orbán Viktor a keddi támadás után néhány nappal a szokásos évértékelőjében az alábbiakat mondta: „Mert most épül, most épülhet az, amit polgári Magyarországnak, polgári berendezkedésnek, nemzeti keresztény korszaknak, magyar országnak gondolunk.” Így épül tehát a polgári Magyarország? Ez a nemzeti keresztény magyar ország? Bőrfejű verőlegényeket küldeni egy népszavazás megakadályozására, aztán cinkosan eltussolni azt? Ez polgári önöknek? Az a tucatnyi bőrfejű képviselheti az önök nemzeti keresztény irányvonalát? Hol van ilyenkor Balog Zoltán? Hol van ilyenkor Gulyás Gergely? Hol vannak a szabadságkörösök? Mi ez a nagy hallgatás, uraim? Tán önök is nyakig benne vannak?
Ezt az ügyet sunnyogással, eltussolással nem fogják megoldani. Itt egy olyan határt léptek át, amely nemcsak az ellenzék, de bizony a kormányzó pártok támogatói körében is megbotránkozást és félelmet keltett. Ezért ki kell mondanunk: ugyan szükség van egy normális és igazságos új népszavazási törvényre, de erről csak azt követően lehet beszélni, ha végre kiderül, mi is történt azon a bizonyos fekete kedden a Nemzeti Választási Iroda épületében. Demokrata és hazai nem lehet cinkosa még hallgatólag sem azoknak, akik el akarják tussolni mindazt, ami történt. Orbán Viktornak és kormányának pedig nincs morális tőkéje tárgyalni a jövőben népszavazási törvényről mindaddig, amíg nem tisztázódik az esetleges érintettségük.
Végezetül, tisztelt képviselőtársaim, addig is, amíg Balog Zoltán és Gulyás Gergely tisztességét és igazságérzetét gúzsba köti a pártlojalitás, helyettük ma én adom át Orbán Viktornak a „Jogtipró-díjat”. Ez emlékeztesse önöket, hogy mihez is adják a nevüket. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Dr. Harangozó Tamás egy fekete bakancsot tesz le Orbán Viktor miniszterelnök asztalára. - Közbeszólás a kormánypártok soraiból: ÁVH… - Zaj. - Dr. Harangozó Tamás Soltész Miklóshoz megy és beszélgetnek.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me