DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,
DR. PALKOVICS LÁSZLÓ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A jelzett címmel, hogy az oktatás nem szerencsejáték, abszolút egyetértünk. Azt gondolom, az oktatás irányítása, átalakítása valóban nem szerencsejáték, és ha valaki ezt így kezeli, az nagyon-nagyon helytelenül teszi. Emiatt azt hiszem, azok a folyamatok, amelyek 2010 óta a köznevelési és a felsőoktatási rendszer átalakítását jellemzik, pont ezt erősítik, hogy az oktatás nem szerencsejáték.
Miután, ha végignézzük azt, hogy milyen lépések történtek az elmúlt időszakban, ami pontosan a folyamatalapú irányításra, folyamatalapú működésre vonatkozik, ezekből néhányat szeretnék felsorolni, és akkor rátérnék a konkrét kérdésre.
Az iskolák jelentős része állami fenntartásba került. Megkezdtük a szakképzési rendszer átalakítását. Megkezdtük a pedagógusbérek felzárkóztatását. Ugye, itt azt mondjuk, hogy nem költünk elegendő forrást az oktatás rendszerére: a mai napig 230 milliárd forinttal költöttünk többet, mint 2013-ban, csak a bérekre.
A családok terheinek csökkentésére is egyértelműen különböző lépések kezdődtek, részben az ingyenes tankönyv bevezetése; a gyerekek egészségügyi helyzetére vonatkozóan került bevezetésre az iskolai testnevelés tartalmának átalakítása. Bevezettük a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás rendszerét; elkezdtünk foglalkozni a korai iskolaelhagyás csökkentése érdekében tett akcióinkkal. Azt gondolom, a felsőoktatás területén pedig egy meghatározott stratégia alapján történik a felsőoktatási rendszer átalakítása.
Hogy ebben a kormány nem folytatna párbeszédet? Azt gondolom, ennek pont az ellenkezője látszik. A köznevelési kerekasztal - amelynek az itt néhányak által kétségbe vont legitimációjáról kár vitatkozni - pont ezt a fajta egyeztetést, pont ezt a fajta széles körű, minden, az oktatással kapcsolatos érdekcsoport bevonásával történő társadalmi párbeszédet kezdte meg. Ezen belül az egyik nagyon fontos elem a fenntartói rendszer áttekintése. Három évvel ezelőtt vezettük be ezt a rendszert; mint minden ilyen nagy rendszer, folyamatos ellenőrzésre és módosításra szorul.
A KLIK szervezetének átalakítása megkezdődött, és egyértelmű az a kommunikáció, amit a kerekasztal létrehozása óta folytattunk. Az elkövetkező négy hónap feladata az, hogy a KLIK-et szabadítsuk meg azoktól a terhektől, amelyek az elmúlt időszakban kialakultak. Konkrétan annak az adósságállománynak a csökkentésére, ami február végéig létrejött, a KLIK megkezdte ezeket a lépéseket. Azt gondolom, az is egyértelmű itt mindenki számára, hogy két héttel ezelőtt a KLIK költségvetésének kiegészítéseként 38 milliárd forint került a KLIK számlájára, és ebből elkezdték ennek a csökkentését.
Ugyanez igaz a folyamatos működés likviditásának biztosítására. És amit mondtunk, és ehhez tartjuk magunkat a továbbiakban is, július 1-től egy más szervezeti formában szeretnék működtetni az állami intézményfenntartót. Hogy mi ez a szervezeti forma, megint ebben a társadalmi párbeszédben alakul ki, hiszen a köznevelési kerekasztal egy munkacsoportja a fenntartói kérdésekkel foglalkozik, ebből fog kialakulni aztán az a fajta rendszer, ami július elseje után működni fog.
(11.40)
A KLIK-nek azon fajta problémáit, amiket a képviselő asszony itt említett, az adott ügyet természetesen ki fogjuk vizsgálni, és meg fogjuk nézni azt, hogy ez miért alakult így. Valóban, ez nem történhet meg. Ez is ebbe a tárgykörbe tartozik.
Úgyhogy azt gondolom, az a nyitott párbeszéd, amit a köznevelés ügyeiről, a KLIK működéséről folytatunk, meg fogja hozni a kívánt eredményt. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me