KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Witzmann Mihály kormánypárti képviselőtársunk hatalmas hurráoptimizmussal szemléli és nyilatkozik a balatoni turizmus 2015-ös eredményeiről, de azért lássuk be, hogy a kormánypárti képviselők ezen a területen is másképpen beszélnek, mint ami a valóság. (Novák Előd: Ez vicc!)
Egy évvel ezelőtt szintén felhívtam rá a figyelmet, hogy a hazai turisztikai régiók közül vendégéj-szakaszám-növekedés tekintetében a Balaton sereghajtóvá vált. Legnagyobb sajnálatomra most sem tudok másról beszámolni, hiszen 2015-ben mindössze 1 százalékos növekedést tudott elkönyvelni a régió, ami gyakorlatilag a hibahatáron belül van, tehát semmilyen növekedést nem tudott elkönyvelni. Itt a parlamentben már tavaly szeptemberben is szóltam arról, hogy baj lehet, hiszen az első félévben ugyancsak sereghajtóként a Balaton volt az egyetlen hazai turisztikai régió a nyolcból, ahol csökkenő volt a vendégéjszakaszám.
A kormány tagjai minden alkalommal arra hivatkoznak, hogy Hévízen visszaesett az orosz vendégéjszakaszám, kevesebb orosz érkezett Hévízre, ezért csökkent a teljes balatoni turisztikai régió vendégéjszakaszáma. De ez nem igaz, hiszen ha Hévizet kivesszük a Balaton-régióból és külön kezeljük, akkor is egy maximum 2 százalékos növekedést sikerült elkönyvelni.
A másik érvelés az, hogy ez már amúgy is egy turisztikailag fejlett régió, itt már hova növekedjenek, itt már amúgy is minden a csúcson van, a maximumon van. Ez pedig azért nem igaz, mert akkor nézzük Budapestet: Budapesten szintén nem elhanyagolható a vendégéjszakák száma, és mégis 6 százalékkal tudott az előző évhez képest még tovább növekedni.
Vagy a Balatonon belül nézzük Balatonfüredet, ami egy speciális eset, hiszen 9 százalékkal tudta egyetlen év alatt növelni a vendégéjszakák számát. Tehát a teljes Balaton alig 1-2 százalékában ez a balatonfüredi plusz 9 százalék is benne van. Teszem hozzá, hogy ha Balatonfüred polgármestere az előző ciklusokban a térség országgyűlési képviselőjeként a teljes térséget ugyanilyen hévvel menedzselte volna, mint saját városát, akkor valószínűleg a teljes balatoni eredmény is javulhatott volna, és nem az összes forrás Balatonfüreden kötött volna ki. De mindenesetre ez azt mutatja, hogy ha van szándék és elképzelés, akkor forrást is lehet találni hozzá.
Önök és a korábban regnáló baloldali kormányok teljesen magára hagyták a Balaton-régiót, a szükséges fejlesztések elmaradtak, és ez most köszön vissza, ezekben az adatokban.
Most, amikor belengették, hogy 300 milliárd forint körüli uniós forrásra lehet majd pályázni a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban, akkor megint csak a kapkodás kezdődött, különböző Balaton Fejlesztési Tanács-üléseken és más összejöveteleken ötletel-gettek, hogy mire lehetne, ezt a 300 milliárdot elkölteni, mintha ez máris a zsebünkben lenne és bármire elkölthető volna. De aztán kiderült, hogy nem lehet balatoni kotrásra, ami az egyik legfontosabb probléma lenne; nem lehet például a vízszint- és az árvízvédelmi megoldásokra fordítani, ami most ezekben az esős időszakokban a déli parti településeknek egy nagyon fontos probléma lenne, hiszen fél Fenyves víz alatt van, amikor egy-egy erősebb északi szeles nap van. Ezeket a problémákat is meg kellene oldani, és még sok más olyan problémát, amit az Unió egyszerűen nem támogat. Nem támogat például turizmusfejlesztést sem, különböző kerülő utakon lehet turizmusfejlesztéssel kapcsolatos beruházásokat megvalósítani.
Önök második kompot szeretnének a Balatonra, aminek a gazdasági megtérülése és az indokoltsága erősen kérdéses, hiszen az a távolság, a Fonyód és Badacsony közötti távolság, mialatt egy kompjárat megteszi, az alatt körbe is lehet autózni a Balatont, ráadásul a viteldíja, mivel sokkal nagyobb a távolság, nyilván sokkal nagyobb lenne, mint a Szántód és Tihany közötti révé. Ezért egy eleve irreális és elvetemült ötletnek tartjuk mi ezt a második badacsonyi kompot, legalábbis semmiféle gazdasági számítást nem láttunk még rá.
A Balaton Fejlesztési Tanács hatásköreinek csökkentésével kapcsolatban. Ugye, most önök kitalálták, hogy a fejlesztési pénzek leosztását majd a három megyének kell koordinálnia, Veszprém megyének, Somogy megyének és Zala megyének, ami azért tűnik viccesnek, hogyha egyáltalán lehet ezt a kifejezést alkalmazni, mivel teljesen eljelenték-telenítették már a megyei önkormányzatokat, nincs rá sem megfelelő adminisztrációs személyzet, sem pedig erőforrások nem állnak rendelkezésre, hogy ezt a tevékenységet ők elvégezzék. Hogy mi lesz ebből, azt nem tudjuk, de szerintem egyelőre önök sem látják. A lényeg, hogy a fideszes vezetésű megyei önkormányzatoknál landoljanak majd ezek a pénzek, legalábbis az önök számára.
A Balaton Fejlesztési Tanács is csak azért kapott egyébként több forrást a 2016-os költségvetésben, mert a módosító indítványunkat ugyan lesöpörték az asztalról, de utána mégis saját indítványként benyújtva némileg megnövelték a Balaton Fejlesztési Tanács költségvetési támogatását. Azonban itt a pénzek elosztásában sok szerepe nem lesz.
Tehát valódi elképzelések nincsenek. Önök hadianyaggyárat terveznek Balatonfűzfőre, különböző ipari beruházásokat terveznének, amelyek nem a balatoni régióba valók, viszont a turizmus fejlesztése elmarad, és így a számok azt igazolják, hogy az önök kormányzati politikája csődöt vallott ebben a tekintetben is. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me