MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Már többször beszélgettünk, vitatkoztunk itt a Ház falai között és a mezőgazdasági bizottsági ülésen is, hogy mégis mi lehet az oka annak, hogy a magyar vidék - az önök kommunikációjával ellentétben - bizony nem fejlődik, sőt inkább csak visszafelé lépeget.
Alapvetően három eszköze van a mindenkori kormányoknak arra vonatkozóan, hogy a magyar agrárium és a vidék ügyeibe beleszóljon: a birtokpolitika, a támogatáspolitika és az a jogszabályi környezet, amit kialakít az éppen regnáló kormány. Sokszor és sok példával alátámasztottuk már azt, hogy mindhárom területen csúfos bukásra állnak, és a Jobbiknak az a határozott véleménye, hogy mind a birtokpolitika, mind a támogatáspolitika és mind a jogszabályi környezet bizony abba az irányba mutat, hogy a magyar vidéket egyfajta másodlagos területnek tekinti a kormány, ahonnan legfőképpen az erőforrásokat csak átcsoportosítja, nem pedig - ahogy ígérte és ahogy szavakban ma is kommunikálja - fejleszti ezt a területet.
Itt egyébként nemcsak ez a három kiemelt terület, amit meg szoktunk említeni, hanem akár a mezőgazdasági innováció, a kutatás-fejlesztés területe is, azt hiszem, hogy vesztese az elmúlt időszaknak.
Egy konkrét példával szeretném alátámasztani, ami egyébként pénteken jelent meg először a Magyar Nemzetben, majd a cikk folytatása a mai hírekben volt olvasható. Itt a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyét szeretném felvetni, úgy gondolom, hogy megér a történet annyit, hogy itt a parlament falai között is próbáljunk beszélni róla, és remélem, hogy az államtitkár úr fog is tudni érdemben választ adni erre a kérdésre. Ugye, ez az állami nonprofit kft., amely nemrégiben kénytelen volt visszaadni a nehezen megszerzett biominősítését, legalábbis a hírek erről szóltak, hogy bizony nem szerette volna visszaadni, de kénytelen volt. Majd talán államtitkár úr választ tud arra, hogy mi áll a háttérben.
A korábban végbement földbérleti pályázatok révén a 16 ezer hektár helyett most már csak 8 ezer hektáron gazdálkodik ez a kft., ugyanakkor úgy tudjuk, ez a területmennyiség is elegendő lenne ahhoz, hogy a saját takarmány-előállításának megfelelő mennyiségű takarmányt biztosítani legyen képes, azonban arra hivatkoznak, hogy az eszközpark nem áll rendelkezésre, ilyen módon mégsem képesek, ugyan a terület megvan, de így mégsem képesek ezt az állatállományt ellátni. És így a biominősítés is ugye bukott. Nagyjából 3000 szürke marhát, 1100 racka juhot és mangalicát, valamint közel 300 lovat tart a társaság. Saját elmondásuk szerint tehát még fűkaszájuk sincsen, és képtelenek a takarmányt betakarítani. A bérkaszálás pedig - és egyébként ezt el is tudom hinni - a közbeszerzési eljárások miatt olyan procedúra, hogy mire kiírnák a pályázatot és nyertest is hirdetnének, addigra eltelik fél év, és bizony már nincs mit kaszálni.
Az utóbbi években állandó vezetőváltások is borzolták itt a kedélyeket. Ezeket innen nehéz megítélni, hogy mennyire voltak szakmailag megalapozottak, de ismerve az önök politikáját, bizony ebben is lehetne azért kételkedni. Mindesetre mire kialakíthatta volna az új vezető a saját stratégiáját, addigra leváltották. És a biominősítés visszaadása ennek a fejetlenségnek is az eredménye.
Sőt, a társaság elbúcsúzhatott a legnagyobb megrendelőjétől is, a HiPP bébiételgyártó cégtől is, amely tőlük vásárolta a bioalapanyagot, és amely két évtizede áll egyébként beszállítói kapcsolatban ezzel a céggel. Többek között ennek az együttműködésnek is köszönhető, hogy a magyar szürke marha egyáltalán fennmaradt, hiszen a hortobágyi társaság a HiPP-pel együttműködve tudta ezt az állományt jelentősen bővíteni.
(15.00)
A HiPP Kft. nem mellesleg a szürke marha és Magyarország jó hírnevét is vitte szerte a világba, hiszen termékeik 85 százalékát exportálják, büszkén hangoztatva, hogy termékük bizony kis hazánkból származik. Ez a cég most kénytelen új beszállítókkal szerződni - talán itt is kereshetjük az állami motivációt, de erre talán majd az államtitkár úr választ tud adni -, új beszállítóktól fogja beszerezni azt az évi 40-50 tonna húst, amit eddig ezen cégtől szereztek be.
Hab a tortán az évi 240 millió forintos kiesés, amely szintén elég érzékenyen fogja érinteni a szervezetet, ennyit kapott volna ugyanis többlettámogatásként a biotakarmány termesztéséért. Ez a két említett tétel félmilliárd forint kiesést fog eredményezni.
És akkor jönne néhány kérdés, amire, remélem, választ kapok. E tények tekintetében felmerül a kérdés, hogy mi lesz a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. sorsa. Nem lát-e az államtitkár úr valami sanda szándékot a háttérben? Kinek, melyik kormányközeli havernak kellenek a hortobágyi földterületek? Vagy ki fogja ezek után a HiPP-nek beszállítani a szürkemarha-húst? Melyik kormányközeli vezér nézte ki a többlettámogatást? Mennyi vesztesége van valójában a magyar nemzetnek abból, hogy elvesztette ez a cég a biominősítést? És, államtitkár úr, marad a szokásos recept (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), azaz a veszteség mindig a közé, a profit meg mindig az önöké?
Ezekre várom az érdemi választ. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me