NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Tisztelt Országgyűlés! Az NMHH éves beszámolóinak vitájában, jellemzően éjszakai vitájában évről évre szóvá tettem, hogy Magyarországon milyen drágák az internethasználati díjak. Elmondtam például, hogy az EU-ban Magyarországon a harmadik legalacsonyabb a szélessávú mobilnetet rendszeresen használók aránya, és azt is szóvá tettem, hogy félrevezető az a kormányzati bejelentés, miszerint 2018-ra mindenhol lesz szélessávú internet, hiszen csak ott lesz, ahol meg tudják fizetni a kiugróan magas internethasználati díjakat, amelyek nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magasak.
Nézzük csak azt, hogy a bruttó átlagkeresethez viszonyítva a hazai mobilnetdíjak Szlovéniához és Csehországhoz képest több mint háromszorosak, Dániához képest pedig 23-szorosak az itteni árak. Felvetettem ezt a problémát a reklámtörvény vitájában is, amelynek zárszavában előterjesztőként L. Simon László is elismerte, idézem: „A román hegyi pásztorok a Fogarasi-havasokban olcsóbban interneteznek, mint mi idehaza.” Ez súlyos versenyhátrányt fog okozni, ha ezen a területen nem változtatunk - mondta tehát államtitkár úr. Mást nem idézek tőle, elnök úr, nem kell megijedni, nem kell megvonni a szót, nem lesz semmi trágár.
A probléma inkább az, hogy nem tettek semmit ez után a kijelentés után. Bár Tokody Marcell, a Jobbik főváros közgyűlési képviselőjének javaslatára a közgyűlés tavaly áprilisban úgy döntött, hogy kivizsgálja az egész Budapestre kiterjedő ingyenes wifi lehetőségét, hát, sok minden azóta sem történt ott sem. Ezért folytattuk a nyomásgyakorlást, mígnem végre azért a kormány meghátrált, többek közt a Jobbik tavaly tavaszi aláírásgyűjtő akciójától, amelynek négy kérdése közül az egyik épp az alapszintű internet ingyenessé tételét célozta.
(14.40)
Ezek után bejelentette tehát a kormány, hogy áfacsökkentésre készül az internethasználati díjak terén. Ezért tavaly tavasszal egy azonnali kérdést is feltettem a kormánynak, hogy, idézem: „Tudják-e, hogy az EU-n belüli úgynevezett HÉA-irányelv nem teszi lehetővé, hogy az internetre kedvezményes adókulcsot alkalmazzunk? Ha ezt tudják, akkor mit terveznek?” Ezt tudakoltam, de érdemi választ nem kaptunk. El kellett teljen több mint egy év vagy közel egy év, hogy a mai napon Deutsch Tamástól ezzel kapcsolatban konkrétabb gondolatokat olvashassunk. Pedig már tavaly nyáron is konzultációt kezdeményeztem Deutsch Tamással, de az internetről szóló nemzeti konzultációért felelős miniszterelnöki biztos hiába tűzte ki válaszul a találkozó időpontját, az utolsó pillanatban - álláshalmozására hivatkozva - lemondta a találkozót. Ezt követően hol hosszú szabadságára, hol arra hivatkozott, hogy a Jobbikkal egyelőre mégsem hajlandó konzultálni - és tegyük hozzá, azóta sem.
Inkorrekt, hogy a sokat emlegetett nemzeti együttműködés rendszerében a konzultációért felelős miniszterelnöki biztos nem hajlandó konzultálni, korábbi ígérete ellenére sem. (Boldog István közbeszól.) Szószegését és hivatali mulasztását pedig azzal tetézte, hogy a Jobbik javaslatainak lebutított változatát indítványozta, ugyanúgy mellőzve az előzetes konzultációt, ahogy korábban az internetadó esetében is az előzetes társadalmi vitát.
A kormányzat csapongása tehát nemcsak hiteltelen, de szakmaiatlan is, hiszen az internethasználati díjak áfájának csökkentése az EU HÉA-irányelvébe ütközik, így ezzel a próbálkozással alapesetben nem lehet lejjebb szorítani az uniós összehasonlításban is kiugróan magas tarifákat, melyek még egyébként 18 százalékos áfával is komoly versenyhátrányt okoznának Magyarországnak. A korábban szintén a Jobbik által javasolt reklámadóból viszont megvalósítható volna az alapszintű internet ingyenessé tétele, amely felé (Boldog István és Szilágyi György közbeszól.) jó lépés a települések főterein wifi biztosítása, ahogy nemrég Deutsch Tamás javasolta, hiszen a jobbikos vezetésű önkormányzatoknál már sikerre vizsgázott ez a megvalósított gyakorlat az internetbarát települések mozgalmának égisze alatt, csak hát a miniszterelnöki biztos elfelejtett erre hivatkozni.
Mivel az internetről szóló konzultációra 113 millió forint plusz rekordméretű áfa keretösszegben kötöttek szerződéseket, amikor legutóbb még néztem, azóta ki tudja, hol tartanak, bele kellett volna férjen szerintem egy érintett, érdeklődő parlamenti párttal való egyeztetés is.
Ehelyett ma azt olvashattuk például Deutsch Tamás nyilatkozatából, hogy Magyarországon az a minimális cél, hogy három éven belül elérje a 85 százalékos uniós átlagot az internethasználók ma 63-70 százalékos aránya. Tegyük hozzá, hogy Magyarországon a háztartások mintegy 40 százalékában nincsen internet, ezért ezzel a kérdéssel, azt gondolom, fajsúlyosabban is foglalkozni kellene.
Nem láthattuk azonban a mai nyilatkozatban sem azt, hogy milyen határidővel vállalja a lépést a kormány, akár az Európai Uniónál a HÉA-irányelv megváltoztatását, pedig ez rendkívül sürgető volna, hiszen nagyon komoly versenyhátrányba került már Magyarország amiatt, hogy Orbán Viktor és nemzedéke tulajdonképpen nem képes felfogni az internet előnyeit - ebben inkább veszélyt lát, amire inkább adót (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) vetne ki. Ezért kérem, hogy fogadják meg a Jobbik javaslatait. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me