VÁGÓ SEBESTYÉN

Full text search

VÁGÓ SEBESTYÉN
VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Múlt héten szombaton volt szerencsém részt venni Dunaalmás községben egy meghirdetett lakossági fórumon, képviselői fogadóórán, ami az elmúlt hetek eseményeivel foglalkozott, amik borzolták a településen és a környéken élők kedélyét.
Arról volt szó, hogy nem olyan régen a polgármestert megkereste egy cég, egy Homatech nevű cég, amelyik referenciaüzemet akart létrehozni a település közigazgatási területén, nem messze a falutól. Ez a cég Csányi cégbirodalmába tartozik, és egy autógumi-feldolgozó üzemet szerettek volna ott létrehozni.
Tudni kell ennek a cégnek az előzményéről azt, hogy ezen gumifeldolgozó üzem létrehozásával már bepróbálkoztak egyszer Magyarországon, méghozzá Százhalombattán, ott is egy ipari környezetben szerették volna megalapítani ezt az céget, megalapítani ezt az üzemet. Érdekes módon a százhalombattai képviselőtestület ezt visszautasította. Ha abban a közegben visszautasították - merült fel a gyanú öt önkormányzati képviselőnél Dunaalmáson -, akkor vajon nekik ezt engedélyezniük kell-e? Hogyha egy ipari város ipari területén ezt nem engedélyezték, akkor egy Duna-parti, régen a Duna gyöngyszemének nevezett településen ezt miért valósítsák meg?
A cégnek egyébként referenciaüzeme már működik, igaz, nem Magyarország területén, hanem Dunaszerdahelyen. Az öt képviselőből kettő, köztük Vajas Zoltán jobbikos önkormányzati képviselő kiutaztak Dunaszerdahelyre, képeket készítettek, interjúvolták az ott lakókat, és kiderült, hogy egyrészt tájképileg is egy nagyon csúnya látványt nyújt az üzem, erről képeket is mutattak, erről mi is meggyőződhettünk; másrészről néha fekete por lepi el a környéket; harmadrészről pedig Dunaszerdahelyen néha elviselhetetlen bűzt lehet érezni, ami az üzem irányából áramlik a város irányába.
Érdekes dolgokat vet fel ez a történet, egyébként van még folyománya. Talán ennek is köszönhető az egyik folyománya, ugyanis ezt az ottani polgármester, Czeglédi polgármester úr nagyon gyorsan és nagyon pörgetve akarta tető alá hozni. Emiatt rendkívüli ülést is összehívott. Persze, az önkormányzati képviselők tudták, hogy miről van szó, és öten bojkottálták is ezt az önkormányzati ülést, úgyhogy ott erről nem születhetett döntés. Látta nagyon jól a polgármester, hogy erőből nem politizálhat, ezt nem tudja megvalósítani. Egyébként az is kérdés, hogy miért akarta ilyen sürgősen, és miért akarta mindenáron ezt a környezetre és a lakókra káros üzemet Dunaalmás környékére telepíttetni. Ennek következményeként, mivel látta az ellenállást, és látta, hogy milyen érzelmeket és indulatokat generált akár a községben, akár a képviselőtestületen belül, múlt héten csütörtökön egy rendkívüli ülésen az önkormányzat feloszlatta önmagát, és tájékoztatták a lakosságot, hogy 90 napon belül a választási iroda ki fogja írni az előrehozott választásokat.
Persze, a kapkodásnak mindig vannak következményei. Ennek a kapkodásnak is vannak következményei. Jogilag még nem tisztázott, hogy szabályos volt-e az önkormányzatnak ez az önfeloszlatása. Még nem biztos, hogy előrehozott választások lesznek a településen.
És ami kérdést még felvet ez a probléma: egyrészről, ha már Százhalombattán is visszautasították a céget, el tudjuk képzelni, hogy ez milyen környezetkárosító hatással jár. Ezen a lakossági fórumon felszólaltak környezetvédelmi szakemberek is, vegyészetben jártas, vegyészeti szakemberek is, és elmondták, hogy ebből az üzemtípusból nem létezik olyan, amelyik a környezetre nem káros. A kérdés az, hogy hogyan merülhet fel annak a lehetősége is, hogy egy ilyen üzemet a jelenlegi környezetvédelmi előírások alatt Magyarországon létesíteni lehessen.
(14.50)
Felmerül az a kérdés, hogy lehet-e valami összefüggés az üzemtelepítési engedélyezés és a között, hogy a cégbirodalom, amelynek tagja ez a vállalat, az a Fidesz egyik ismert, a kormány egyik ismert oligarchájának, egyik jó emberének a cégbirodalmába tartozik, az ő érdekeltségébe tartozik. És az, hogy az ő érdekeltségébe tartozik, és ha nincsenek ilyen szemfüles önkormányzatok, mint amit Dunaalmáson is tapasztaltunk, akkor a Duna mellé, a most települt, környezetvédelmi és természeti szempontból is kiemelkedő kerékpárút mellé, a Duna vízgyűjtő területére lehet egy ilyen üzemet telepíteni?
Innen hívnám fel egyébként a környező települések önkormányzatainak a figyelmét is, hogy legyenek résen, és ha ez a vállalat akár náluk bepróbálkozna a közeljövőben, mivel kudarcot vallottak Dunaalmáson, mondjanak nemet, vegyenek példát Dunaalmásról. Nem kérünk a környéken egy ilyen üzemet! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me