SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A napokban robbant a hír, miszerint Klaus Iohannis román elnök megvonta Tőkés Lászlótól a legmagasabb román állami kitüntetést, a Románia csillaga érdemrendet. A jelenlegi európai parlamenti képviselőnek a rendszerváltást követő életpályája okot adhat ugyan vitára, de az azonban megkérdőjelezhetetlen, hogy bátor kiállása kulcsszerepet játszott a példátlan terrorral uralkodó Nicolae Ceauşescu nacionál-kommunista diktatúrájának megbuktatásában. Ezért nem okozott különösebb meglepetést az, hogy a román forradalom huszadik évfordulóján Tőkés László megkapta az említett kitüntetést.
A Románia csillaga érdemrend mostani, egyértelműen politikai alapon történt visszavonása, az amúgy már egyébként is tetszhalott állapotban lévő román-magyar kapcsolatoknak egy újabb mélypontja, a román állami szervek által újult lendülettel zaklatni kezdett erdélyi magyar közösség megfélemlítése érdekében tett, rövid időn belül immár sokadik kísérlet. Mindez csupán azért, mert Tőkés László 2013-ban felvetette azt, hogy Magyarországnak Ausztria és Dél-Tirol mintájára védhatalmi státust kellene vállalnia Erdély és Erdély magyarsága felett.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom 2014-es választási programjában is szereplő felvetés akkor az erdélyi magyar közösség felszámolására egyre nyíltabban törekvő román államhatalom hisztérikus felháborodását váltotta ki. A román államapparátus különböző szervei azóta nemcsak a székelyföldi autonó-miamozgalom legemblematikusabb tagjaira csaptak le koholt vádak alapján, hanem ártatlan magyar embereket tartanak immár hónapok óta családjuktól elzárva vizsgálati fogságban Bukarestben, nem is akármivel, terrorizmussal vádolva őket.
A fentiek alapján kérdezem az államtitkár úrtól, egyetért-e a kormány azzal, hogy Magyarországnak védhatalmi státust kell vállalnia Erdély és a jelenlegi Romániában élő magyarság felett. Egyetértenek-e önök azzal, hogy Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrendet politikai alapon vonták meg magyarellenes indokkal, az erdélyi magyar közösség megfélemlítése céljából? Kiáll-e tehát a kormány Tőkés László és a védhatalmi státus mellett? Kérem az államtitkár urat, hogy mind a két kérdésemre világos választ adjon. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me