TÓTH CSABA

Full text search

TÓTH CSABA
TÓTH CSABA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány decemberben döntött a Liget Budapest projekt megvalósításához szükséges intézkedésekről. Ha vártak volna még egy hónapot, akkor a budapesti emberek véleményének ismeretében tudták volna ezt a döntést meghozni.
Ugyanis az egyik közvélemény-kutató a Levegő Munkacsoport megbízásából végzett kutatást januárban a Városliget megújításával és beépítésével kapcsolatban. Eszerint a Városliget a válaszadók körében Budapesten a legnépszerűbb, leglátogatottabb hely volt az elmúlt egy évben, hisz a megkérdezetteknek több mint háromnegyede járt ott, kereste fel. A közvélemény-kutató többféleképpen is megkérdezte a fővárosiakat, és mindig az jött ki, hogy a túlnyomó többség elutasítja a Liget beépítését. A megkérdezettek 83 százaléka - 83 százaléka - nem ért egyet azzal, hogy a Magyar Nemzeti Galéria a Városligetbe kerüljön. A budapesti lakosok szinte kivétel nélkül azt gondolják, hogy a leromlott városligeti zöldfelületek, játszóterek, sportterületek és sétányok felújításra szorulnak. A háromnegyedük szerint kizárólag ezekre a felújításokra lenne szükség, új építmények létesítésére azonban nem.
Ezekre való tekintettel kérdezem a tisztelt államtitkár urat: továbbra is ragaszkodnak-e a Városligetbe tervezett új épületekhez, amelyeket most már nyilvánvaló módon a budapestiek elsöprő többsége ellenez? Mitől fog ténylegesen növekedni az építkezések befejeztével a zöldfelület, ahogy azt Baán László miniszteri biztos úr hangoztatja, miközben több új épületet terveznek a parkba építeni? Mit tud ígérni a főváros és Zugló lakosainak arra való tekintettel, hogy mikorra újul meg a Liget, mikor kapják vissza közparkjukat? Mi a garancia arra, hogy különösen a környék iskoláinak tanulói és az itt élők újra sportolhassanak, játszhassanak a parkban, és az itt pihenést keresők se veszítsék el a Liget számukra nyújtott lehetőségeit? És végül: hogy kívánják a Ligetbe érkező, várhatóan jelentősen megnövekedett forgalom miatt kialakuló parkolási és közlekedési káoszt kezelni, megoldani?
Várom a válaszát. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me