BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Elnök Úr! Államtitkár Úr! 2010 óta nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek a leggazdagabbak és a legszegényebbek között, a jövedelmi egyenlőtlenségek folyamatos növekedése egész rétegeket hozott kritikus helyzetbe. A gyerekek körében a szegénységben vagy kirekesztettségben élők aránya 8,1 százalékponttal meghaladta az országos átlagot. Különösen rossz helyzetben vannak az egyszülős családok, közel kettőharmaduk, 62,3 százalékuk él szegénységben vagy társadalmi kirekesztődésben, és ez a rendkívül magas arány még 6,3 százalékponttal nőtt is az előző évihez képest. A kormány szociálpolitikája gyakorlatilag azokat segíti, akik arra nem szorulnak rá; ez a felfogás egyedülálló Európában.
A kormány 2010 óta számtalan kegyetlen intézkedést hozott a szegények ellen a segélyek csökkentésével, megszüntetésével, végül még a létminimum számítását is megszüntették. A kormány lemondott több millió emberről, miközben felesleges luxusberuházásokra költi az adófizetők pénzét, csak az érdekli, hogy a haveroknak és a rokonoknak jobb legyen. Ennek a kormánynak történelmi felelőssége lesz az egyes társadalmi csoportok egymás ellen uszításában, valamint a magyar társadalom elnyomorításában is. Közhely, de igaz: ha egy országban hiányzik az elkötelezettség a gyermekszegénység felszámolása iránt, az nemcsak a gyermekekre hat ki, hanem az egész társadalomra és a jövőnkre is.
Államtitkár Úr! Mire annyira büszkék önök? Arra, hogy egy hónap alatt plakátkampányra elköltöttek több mint 4 milliárd forintot? Erős és büszke Magyarországot hirdetnek, és közben mérhetetlen a szegénység Magyarországon? És amit mondtam, hogy milyen állapotban vannak, mondjuk, az egyszülős családok vagy maguk a gyermekek, erre olyan büszkék? A plakát helyett inkább a családok megsegítésére kellene azt a több tízmilliárd forintot költeni, amit elszórnak plakátokra! Államtitkár Úr! Mi a fontos? Tényleg erre annyira büszkék? Várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me