DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A 2017. április 6-ai kormányinfóból, Lázár János szavaiból értesültem arról, hogy egyfajta iparfejlesztési program keretében újraindul a hazai buszgyártás és hadiipar. Nyilván ez a döntés egyben a hazai acélipar újraindítását is jelenthetné, amely egy olyan húzóágazat lehetne, amely beszállítója lehetne a hazai járműiparnak, az alapanyagigényt biztosítva.
(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Én többször interpelláltam, többször kérdeztem itt az Országgyűlésben a magyar acélipar jövőjét tekintve, hiszen ez egy nagyon fontos kérdés választókerületem, Miskolc és Diósgyőr szempontjából.
El kell mondjam, hogy a 2010-es választási kampányban már, tehát mintegy hét éve a miskolci Fidesz sokat kampányolt azzal, hogy újraindítja a diósgyőri kohászatot, a DAM-ot. Elhangzottak olyanok, hogy ezáltal mintegy 1000 főnek lehet munkahelye. Az első négy évben nem történt ebben a történetben semmi, majd a 2014-es választások előtt jelentették be gyakorlatilag másfél héttel közvetlenül a választás előtt, hogy mintegy 50 millió euró befektetéssel a tervek szerint, ha nem is a DAM területén, de a DIGÉP területén egy mini acélmű jön létre, amely több száz embernek adhat munkát állításuk szerint.
Sajnos ez a munka nem volt sikeres. 2015-ben ugyan a projekt elindult, de különböző okokból megbukott, tehát kimondható, hogy az elmúlt hét évben a diósgyőri kohászat ügyében nem történt sajnos semmi, az önök ígéretei ellenére.
Szívesen tettem volna föl a kérdésemet Varga Mihály miniszter úrnak, de úgy látom, ő a szavazás után gyorsan elment, úgyhogy államtitkár úrnak teszem fel kérdéseimet. Számolnak-e a diósgyőri kohászattal, ha az acélgyártást magasabb fokozatra szeretnék kapcsolni Magyarországon? Számolnak-e tehát a diósgyőri kohászat újraindításával? Azt szeretném kérdezni, kikkel vették föl a szakmai kapcsolatot ennek érdekében. Kikkel beszéltek azért, hogy az acélgyártás Miskolcon újra húzóágazat legyen, és sokaknak adhasson munkát?
Néhány adat arról a projektről, ami a 2014-es tervek szerint valósult volna meg. Mintegy 350 ezer tonna minőségi acélt gyártottak volna a tervek szerint 100-120 milliárdos árbevétel mellett, 500 fő részére akár közvetlenül munkahelyet biztosítva, és akár 1500 főnek mindösszesen a közvetett beszállítóknál létrejövő munkahelyteremtést is beleszámítva.
(13.20)
Határozottan kérdezném tehát, hogy az acélgyártás újraindítása egy újabb kampányblöff hét év után, vagy valójában szeretnének segíteni a diósgyőri kohászat újraindításában. Ha valójában ez a céljuk, akkor nyilván ebben partner vagyok én magam is (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), és azt a kapcsolatrendszert, amit eddig ebben a kérdésben megszereztem, szívesen bocsátom rendelkezésre, de most várom az államtitkár úr válaszát. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me