DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a képviselő úrnak, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar mezőgazdaságban a termelők, az élelmiszeripari feldolgozók milyen jelentős teljesítményeket értek el az elmúlt években, minden piaci nehézség dacára.
Tisztelt Országgyűlés! A Darányi Ignác-terv alapján dolgozunk, a mezőgazdaságban, az élelmiszergazdaságban ez az a program, amelyet végrehajtunk, és annak célkitűzéseit váltjuk valóra. Ennek is köszönhető az, hogy jó néhány kedvező folyamat indult el az elmúlt években, és elmondhatjuk, hogy 2016-ban, de jó néhány korábbi esztendőben is a gazdasági növekedésben ismét meghatározó volt a mezőgazdaság szerepe. A mezőgazdaság kibocsátása folyóáron hatodik éve emelkedik, és évről évre rekordértékeket ér el, 2016-ban meghaladta a 2600 milliárd forintot. Továbbá 2016-ban volt egymás után a negyedik kedvező eredményeket hozó nyári betakarítás, 2014 után 2016-ban is kiemelkedő volt az őszi betakarítás, sikerült stabilizálni az állattenyésztést, jelentősen nőtt a foglalkoztatás és az export, valamint javult a mezőgazdasági termelés hatékonysága és jövedelmezősége is.
Szintén kedvező változások figyelhetőek meg az élelmiszeripar területén, az ágazat összes értékesítése 2016-ban meghaladta a 2800 milliárd forintot, amely változatlan áron 16 százalékkal több, mint 2010-ben. Emellett dinamikusan emelkedtek az élelmiszeripari beruházások is. Elmondhatjuk tehát, hogy az élelmiszeripar túl van a válsághelyzeten. Az agrártermékek exportja 2010 és ’16 között nagymértékben növekedett. Mindez jó lehetőség a magyar termelők számára is, és elmondhatjuk, hogy az agrárexport 2016-ban 38 százalékkal több, mint 2010-ben. Ennek köszönhető az agrárgazdaság meghatározó szerepe a nemzetgazdasági külkereskedelemben, ahol az agrártermékek részesedése a teljes termékkivitelből 9 százalék, az egyenlegből viszont mintegy 30 százalék volt 2016-ban.
Kedvezően javult az agrárexport szerkezete. A magasan feldolgozott termékek kivitelének értéke 2010 és 2016 között minden évben bővült, ennek köszönhetően jelentősen növekedett a teljes agrárkivitelen belüli aránya. A magasan feldolgozott termékek kivitele 2016-ban 3,1 milliárd euró volt, kétharmadával haladta meg a hat évvel korábbi értéket, részesedése az agrárexportból pedig 39 százalék volt. Mindez pozitív a hazai hozzáadott érték és a foglalkoztatás szempontjából egyaránt, valamint a feldolgozóipar növekedése kiszámítható piacot jelent a mezőgazdasági termelőknek is.
Továbbra is azon dolgozunk, hogy minél több feldolgozott készterméket exportáljunk és minél kevesebb alapanyagot. Erre tekintettel is a kormány jelentősen megemelte az agrártámogatásokat, és kiemelt figyelmet fordítunk a magasabb hozzáadott értéket termelő ágazatokra, beruházási támogatásokkal ösztönözzük a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztéseit.
Tisztelt Országgyűlés! Azzal is tisztában vagyunk, hogy a magyar termelési potenciál még messze nincs kihasználva. A kormány által nemrégen elfogadott, 2050-ig szóló élelmiszergazdasági koncepció részletes programot, megbízható jövőképet vázol fel annak érdekében, hogy hosszú távon is folytatódjon a magyar élelmiszergazdaság fejlődése. Meggyőződésünk, hogy kiszámítható, biztos háttér kell a földműveseknek, az élelmiszeripari feldolgozóknak egyaránt, és ehhez minőségi magyartermék-előállításra, a termékeket biztosító jogvédelemre, a hungarikumok, prémiumtermékek fejlesztésére van szükség.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me