FÖLDI LÁSZLÓ

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ
FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Az agrárgazdaság, ahogy az elmúlt évszázadokban, úgy jelenleg és a jövőben is meghatározó gazdasági és társadalmi súllyal bír Magyarországon. A mérsékelt klímának, a kiváló minőségű termőföldnek, a magyar gazdák tudásának, szorgalmának köszönhetően hazánk hagyományosan jelentős mennyiségű mezőgazdasági terméket, élelmiszert exportál más országok fogyasztói számára is. Ezért az agrárgazdaság hazai és nemzetközi piaci jelenléte stratégiai fontosságú.
Szakértők szerint a magyar mezőgazdaságban a mostaninál is nagyobb termelési potenciál rejlik, ami komoly fejlődési lehetőséget teremthet, ezen keresztül erősítheti a magyar gazdaságot, többletbevételt hozhat, új munkahelyeket teremthet. A mezőgazdasági termékek kivitele az elmúlt években a változó nemzetközi mezőgazdasági viszonyok között is növekedett. A mezőgazdaságról elmondható, hogy 2010 után kedvező folyamatok indultak el hazánkban az ágazatban, a mezőgazdaság kibocsátása folyóáron több mint 50 százalékkal nőtt az elmúlt hat évben. Ennek a pozitív folyamatnak az eredménye például, hogy a tavalyi gazdasági növekedésben ismét kiemelkedő szerep jutott az agráriumnak. Ez reményeink szerint ebben az évben is így lesz. Ehhez segítséget nyújthat például az is, hogy jövőre a tervek szerint több mint 800 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás érkezik hazai és európai forrásból az agrárgazdaságba.
Tisztelt Miniszter Úr! Tavaly a mezőgazdasági szektorban a magyar agrárexport több mint 8 milliárd eurós értékű volt. Az erősödő élelmiszergazdaság egyre több embernek nyújt megélhetést, ez 2010 óta 55 százalékkal bővülő kibocsátásnak köszönhetően több mint 50 ezer új munkahely létrejöttét jelenti az agráriumban. A magyar agrárkivitel kiegyenlítetten több országba irányul, természetesen legfontosabb partnereink az uniós tagországok. Az agrárgazdaság alapvető céljai világosak: a biztonságos élelmiszer-ellátás, a GMO-mentesség fenntartása, természeti értékeink megóvása, a biológiai sokféleség megőrzése és a körültekintő gazdálkodás.
A magyar élelmiszeripari kivitel a mezőgazdaságunk és az országunk gazdasága számára kiemelt jelentőséggel bír. Éppen ezért állíthatjuk, hogy az élelmiszerexport további lehetőségeket kínál számunkra, amit a nemzetközi piacokon is el kell érnünk. Éppen ezért kérdezem miniszter urat, milyen mértékben nőtt az agrárgazdasági kivitel az elmúlt évek fejlesztésének köszönhetően, hogyan változott a magasan feldolgozott agrártermékek kivitele 2010 óta. Várom miniszter úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me